Dostupni linkovi

Dačić: Srbija želi da zna da li će biti proširenja EU ili ne


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak u Beogradu da Srbija želi jasan odgovor od Evropske unije da li će biti proširenja na Zapadni Balkan ili neće, piše agencija Beta.

"Važno nam je da znamo da li će EU ići dalje u proširenje ili neće. Zato je naša molba za Italiju da dobijemo jasan odgovor od EU želi li Srbiju ili ne. Bez ljutnje, samo da znamo kakva je situacija", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luiđjijem Di Majom.

Dačić je naveo da je to bitno jer ima puno bilateralnih problema u regionu, za čije je rešavanje važna evropska budućnost Zapadnog Balkana.

Di Majo je rekao da je za Italiju od presudnog značaja proširenje EU na Zapadni Balkan i da Rim to ukazuje svim članicama Unije.

"Verujem da je u trenutku kada se EU suočava sa Bregzitom dobro da širi svoje horizonte. Učinićemo sve što možemo da EU bude jasno opredeljena za proširenje", kazao je Di Majo.

Dačić je rekao da postoji nekoliko razloga što evropske integracije Srbije sporo napreduju i kao glavne naveo probleme u Evropskoj uniji i Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

"U to poglavlje koje bi trebalo da bude najlakše, Evropska unija je Srbiji uvela pitanje Kosova. To znači da nema napretka Srbije u evrointegracijama ako nema pomaka u dijalogu Beograda i Prištine. Ako bi evrointegracije Srbije bile nastavljene ovom dinamikom, taj proces bi trajao više decenija", kazao je Dačić.

On je dodao da Srbija "želi da ide evropskim putem", ali da "mora da štiti svoje interese". Šef srpske diplomatije je rekao i da je Italija "bratska i prijateljska zemlja" Srbiji i zahvalio joj na podršci koju je "uvek pružala" Beogradu na evropskom putu.

"Imamo izvanredne političke i ekonomske odnose, Italija je drugi spoljnotrgovinski partner Srbiji, a trgovinska razmena iznosi četiri milijarde evra", kazao je Dačić.

On je naveo da su italijanske kompanije uložile više od tri milijarde evra u Srbiju, da zapošljavaju 26.000 ljudi i da je Beogradu u interesu jačanje ekonomske saradnje s Italijom.

Dačić je rekao da se nada da će Di Majo u aprilu doći u Beograd na sastanak Jadransko-jonske inicijative kojom Srbija predsedava. Di Majo je ocenio da je Srbija u poslednjih 10 godina, od potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu sa Italijom, veoma napredovala i razvila se.

"Ponosni smo što je Italija jedan od glavnih partnera Srbiji, koja je zemlja od ključnog značaja za stabilnost regiona", rekao je Di Majo.

On je kazao da Srbija i Italija treba što pre da organizuju novu zajedničku sednicu dve vlade na kojoj će fokus biti na novim tehnologijama i tehnološkim inovacijama. Pomenuo je i mogućnost da na marginama sastanka Jadransko-jonske inicijative bude organizovan poslovni forum.

Govoreći o problemu Kosova, Di Majo je rekao da je izrazio želju da će biti pronađeno rešenje koje će zadovoljiti obe strane.

XS
SM
MD
LG