Dostupni linkovi

Udarna grupa efikasnije protiv trgovine ljudima nakon upozorenja USAID


Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Sarajevu

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija nastaviće intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija, saopšteno je poslije sastanka, u ponedjeljak u Sarajevu.

Sastanak je održan nakon što je zamjenica direktora USAID-a u BiH Bonnie Glick, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, 5. februara, izjavila da bi vlada BiH mogla ostati bez američke pomoći ako ne riješi problem s trgovinom ljudima u narednih godinu dana.

USAID upozorava: BiH bi mogla ostati bez američke pomoći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

“Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti procesuiranja kaznenih djela međunarodne trgovine ljudima, kao i kaznenih djela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem riješavanju će značajno doprinijeti Mreža specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čija je uspostava u toku na svim nivoima vlasti u BiH”, saopšteno je.

Sastankom je predsjedavala rukovoditeljica Udarne grupe, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, a učestvovali su predstavnici tužilaštva, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona koji su uključeni u otkrivanje i procesuiranje ovih kaznenih djela, uz prisustvo predstavnika međunarodnih institucija.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), 6. februara, odbacio je tvrdnje zamjenice direktora USAID-a Bonnie Glick u kojima je za RSE kazala da "ukoliko se BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi dalje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD iz zemlje".

Radončić: Migrantska kriza je prije svega sigurnosno pitanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:35 0:00

XS
SM
MD
LG