Dostupni linkovi

Putinovo obećanje, ludom radovanje za velike ruske porodice


Skup velikih porodica u Severodvinsku. Na natpisu piše: "Parče zemlje je stub porodice".
Skup velikih porodica u Severodvinsku. Na natpisu piše: "Parče zemlje je stub porodice".

Natalija Golubcova i njen suprug Sergej Kirilov podižu šestoro dece u skučenom dvosobnom stanu u zgradi iz vremena Brežnjeva u gradu Severodvinsk na ruskom dalekom severu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kada je rođeno njihovo treće dete, Golubcova je podnela zahtev za komad zemlje kakav je ruska vlada obećala svakoj porodici te veličine. To dete je sada na polovini prvog razreda osnovne škole i porodica ne oseća da je išta bliže preseljenju u dom kakav je sanjala.

"Čekamo više od sedam godina", rekla je Golubcova za RSE, navodeći da je njena porodica sada na 50. mestu na listi lokalne administracije za dodelu zemlje. "Kada smo odlučili da imamo sina, zakon o dodeli zemlje je već bio na snazi i to je bio jedan od razloga zašto smo nastavili – imaćemo treće dete, dobiti parče zemlje i napraviti kuću, mislili smo. Svako ko je imao decu 2012. razmišljao je o tome".

Marina Zelencova, majka tri devojčice, u istoj je situaciji. Na listi za čekanje, njen broj je 666.

"Volimo Severodvinsk i ne želimo da se odselimo", rekla je Zelencova o tom gradu s brodogradilištem na Belom moru u kojem živi oko 190.000 ljudi.

"Prema zakonu, trebalo bi da dobijemo komad zemlje, ali se u stvarnosti ona ne daje", rekla je ona. "Nemamo decu zahvaljujući nekoj pomoći već uprkos teškim okolnostima. A kada pokušamo da tražimo svoja prava, kažu nam: 'Niko vam nije tražio da imate toliko dece'".

Zapravo, suočen s obeshrabrujućom demografskom situacijom posle kraha Sovjetskog Saveza i ekonomskoj "šok terapiji" 90-ih godina, predsednik Vladimir Putin je podršku porodicama odredio kao prioritet u poslednje dve decenije.

"Alarmirani smo zbog negativnih demografskih prognoza", rekao je Putin u svom govoru o stanju nacije 15. januara, vraćajući se na pitanje o kojem je više puta govorio. "Naša istorijska dužnost je da odgovorimo na taj izazov".

"Prilikom izrade dugoročne politike podrške porodicama, mora se poći od konkretnih životnih situacija", dodao je pre nego što je izložio nekoliko predloga s ciljem da se ruskim porodicama popravi stanovanje, smeštaj u vrtićima i obrazovanje. "Treba razumeti teškoće s kojima se suočavaju nove porodice, porodice s mnogo dece i porodice s jednim roditeljem".

Traženje pomoći od Putina

Aktivisti iz organizacije Zemlja velikim porodicama Severodvinska traže od Putina i drugih zvaničnika da "bliže pogledaju" njihovo iskustvo.

Ta grupa je u decembru 2019. organizovala demonstracije u centru grada pozivajući vlasti da ispune svoje obaveze u davanju podrške. Organizatori su za RSE rekli da sama činjenica što su ljudi s troje ili više dece, izašli da demonstriraju po oštroj zimi na dalekom severu pokazuje nivo njihove frustracije.

"Pre četiri godine, guverner (Arhangelske oblasti) došao je da priča sa nama", rekao je aktivista i organizator protesta Vladimir Abramovski koji ima tri ćerke. "Pričali smo, zapisao je sve naše probleme, ali se ništa nije dogodilo. Osnovali su radnu grupu u gradskoj upravi, ali se ona nikada nije sastala. Tako smo sada došli na ovo".

Opštinske vlasti navele su za RSE da se na listi čekanja za dobijanje zemlje nalazi više od 1.300 kvalifikovanih porodica s najmanje troje dece.

"Da bismo sve namirili, treba da nađemo ne manje od 130 hektara zemlje u granicama grada", navela je gradska uprava u pisanom saopštenju.

Prema grupi Zemlja velikim porodicama Severodvinska, grad je raspodelio samo 11 parcele od jeseni 2018. i samo 225 otkada je zakon stupio na snagu 2011.

Marina Zelencova sa svojom porodicom.
Marina Zelencova sa svojom porodicom.

Pored toga, prema zakonu, parcele moraju biti povezane s električnom mrežom, kanalizacijom i vodovodom, što su troškovi koje si gradska uprava ne može priuštiti.

Neke porodice su preskočile čekanje u redu na listi pristajanjem da prihvate močvarno zemljište bez infrastrukturne. Međutim, kažu aktivisti, to se često ispostavi kao greška.

"Ljudima su date parcele sa zajedničkim vlasništvom, to jest, svaki član porodice mora platiti takse na nju", objasnila je Golubcova. "Procenjena vrednost parcele u Severodvinsku, čak i močvarne, negde je oko 2,5 miliona rubalja (35.800 evra)... Imamo porodice koje su posedovale zemlju pet godina, plaćale takse sve vreme i koje još uvek ništa ne mogu da grade zato što nema puteve, struje, itd. Čak nema ni planova kada će se takva infrastruktura pojaviti".

Velike porodice takođe imaju mogućnost da se odreknu prava na dobijanje zemlje u zamenu za jednokratnu novčanu isplatu. U Severodvinsku ta isplata iznosi 210.000 rublji (3.000 evra), dok u Murmansku i Vologdi – druga dva severna grada – vlasti nude 340.000 rubalja (4.870 evra) odnosno 225.000 rubalja (3.220 evra).

"Bez obzira koji aspekt pomoći gledate, naša situacije je uvek lošija nego u drugim regionima", rekla je Golubcova.

Aktivisti iz Severodvinska takođe nisu zadovoljni takozvanim programom materinskog kapitala, po kojim porodice s dvoje ili više dece dobijaju subvencije za stambene kredite. U govoru o stanju nacije, Putin je najavio da je od 1. januara iznos subvencije povećan na 466.617 rublji (6.680 evra).

Zbunjujuće koristi

Međutim, prema zakonu, vlasništvo nad kućom ravnopravno dele svi članovi porodice. Deca se, ipak, ne kvalifikuju za poreske olakšice koje se daju roditeljima u velikim porodicama. Tako da, ako se kuća proda iz nekog razloga, porodica često završi plaćanjem taksi koja je blizu ili čak iznad pomoći od državnog materinskog kapitala. Zapravo, što porodica ima više dece, platiće veću taksu.

Golubcova je takođe objasnila zašto je i regionalna subvencija za kupovinu automobila loša u implementaciji.

Većina automobila nije dovoljno velika da pozadi stanu tri dečija sedišta. Ipak, porodice se kvalifikuju za subvenciju od milion rubalja (14.300 evra) posle rođenja šestog deteta, pri čemu sva deca moraju biti maloletna.

"Logično, trebalo bi da daju subvenciju kada se rodi četvrto dete", tvrdi Golubcova.

Putinova zabrinutost u govoru o stanju nacije poklopila se s očekivanjem da će statistika pokazati da se rusko stanovništvo smanjilo za 300.000 u 2019. godini, što je treći uzastopni godišnji pad i tri puta veći nego 2018. godine.

Prema državnoj statističkoj agenciji, ruska populacija 1. januara 2019. je bila na 146.780.700.

Krajem decembra, agencije je objavila tri moguće prognoze za period do 2036. godine. Prema optimističkoj prognozi koja predviđa uspešno poboljšanje stope rađanja i očekivanu dužinu života, kao i povećane migracije, stanovništvo će se do 2036. povećati na iznad 150 miliona ljudi. Konzervativna procena stavlja populaciju na 143 miliona do 2036.

Pesimistična verzije, koja projektuje nastavak smanjenja prirodne populacije i neuspeh migracione politike, stavlja populaciju na 134,28 miliona do 2036.

Procene Ujedinjenih nacija za Rusiju su tmurnije. "Optimistična" varijanta predviđa rusku populaciju na 147,3 miliona u 2050. godini. Konzervativna procena je 135,8 miliona, dok pesimistička prognoza predviđa populaciju od 124,6 miliona do sredine veka. UN su projektovale to pesimistično predviđanje za još duži period, navodeći da je moguće da bi ruska populacija do 2100. mogla biti na samo 83,7 miliona.

U svom govoru, Putin je rekao da će sprovođenje programa koje predlaže "zahtevati novi kvalitet državnog upravljanja i rada vlade i državnih tela na svim nivoima, kao i direktan dijalog s građanima".

XS
SM
MD
LG