Dostupni linkovi

Šin Fejnu najviše glasova na izborima u Irskoj


Preferencijalno brojanje glasova je nastavljeno i u ponedeljak, 10. februara
Preferencijalno brojanje glasova je nastavljeno i u ponedeljak, 10. februara

Irska nacionalistička stranka Šin Fejn dobila je najveći broj glasova na parlamentarnim izborima održanim 8. februara, ali to ne znači da će imati i najviše mesta u parlamentu, javljaju agencije i BBC.

Šin Fejn, stranka koja je povezana sa Irskom republikanskom vojskom (IRA) koja se borila za ujedinjenu Irsku, osvojila je 24,5 odsto glasova prema prvim rezultatima izbora.

Oni su dobili više glasova od dve centrističke stranke, Fina Gael i Fiana Fajl, koje su upravljale Irskom od kada je pre jednog veka stekla nezavisnost od Velike Britanije. Fiana Fajl je osvojila 22,2 odsto glasova, a Fina Gael 20,9 odsto.

Preferencijalno brojanje glasova je nastavljeno i u ponedeljak, 10. februara, kako bi se popunilo svih 160 mesta u donjem domu irskog parlamenta, poznatijeg kao Dail. Zasad je popunjeno 90 mesta.

Predsednik 33. saziva Daila biće automatski reizabran, a novi saziv zasedaće već 20. februara.

Malo je verovatno, međutim, da će bilo koja stranka dobiti 80 mandata potrebnih za većinu u parlamentu. Zbog toga je neki oblik koalicije neizbežan, ali formiranje stabilnog saveza neće biti lak posao.

Stranka trenutnog premijera Lea Varadkara, Fina Gael i stranka Majkla Martinsa, Fiana Fajl rekle su da neće ulaziti u vladu sa Šin Fejnom koji je čvrsto levičarski. Oni su naveli veze Šin Fejna sa paravojnim nasiljem tokom sukoba u Severnoj Irskoj.

U subotu je na parlamentarnim izborima priliku da glasa imalo više od 3,3 miliona registrovanih birača, u 39 izbornih jedinica po proporcionalnom sistemu.

Predlozi levičara Šin Fejna za rešavanje stambene krize u Irskoj i zdravstvenog sistema privukli su mlade glasače u zemlji koja se još uvek oporavlja od globalne finansijske krize iz 2008. godine, ocenjuje novinska agencija AP.

IRA je decenijama bila odgovorna za ubistva, bombaške napade i drugo nasilje tokom u Severnoj Irskoj, tokom sukoba snaga onih koji su želeli da ujedine Severnu Irsku sa Republikom Irskom i onih koji su želeli da Severna Irska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva.

XS
SM
MD
LG