Dostupni linkovi

Šin Fejn sve popularniji uoči izbora u Republici Irskoj


Zgrada vlade Republike Irske u Dablinu
Zgrada vlade Republike Irske u Dablinu

Izbori u Republici Irskoj zakazani za 8. februar mogli bi donijeti promjene s obzirom na to da posljednja istraživanja javnog mnijenja ukazuju kako su glasači nezadovoljni politikom koja je u velikoj mjeri desničarska te da su, naročito mlađe generacije, sve više naklonjeni Šin Fejnu, što je bilo nezamislivo prije samo 10 godina jer je ljevičarska stranka često nazivana političkom podružnicom IRA-e, pišu svjetski mediji.

Složeni pregovori o koaliciji

U posljednjoj sedmici prije opštih izbora u Republici Irskoj ankete javnog mnijenja pokazuju da niti jedna stranka nema većinu te da je moguće da nakon glasanja 8. februara slijede složeni koalicijski pregovori, stoga je neizvjesno ko bi mogao biti sljedeći premijer, piše BBC.

Sadašnji premijer, Leo Varadkar, i njegova stranka Fene Gejl (Fine Gael) bori se za treći uzastopni mandat u vladi. Njegov glavni suparnik na mjesto premijera je Majkl Martin (Michael), vođa stranke Fiana Fejl (Fianna Fáila). No, ankete sugerišu da je tokom kampanje povećana podrška Šin Fejnu (Sinn Féin), na čelu s Meri Lu Mekdonald (Mary Lou McDonald), koja na izbore ulazi kao treća po veličini stranka.

Dr Tereza Reidi (Theresa Reidy), politolog sa Univerziteta u Korku primjećuje da je osvajanje trećeg uzastopnog mandata teško bilo kojoj stranci i da je to izazov za Lea Varadkara i vladajuću stranku koji se sučavaju s nezadovoljstvom građana zbog problema u zdravstvu i stambenoj politici.

Ona također ističe da bi jedan aspekt prošlosti mogao biti "škakljiv" za Majkla Martina, koji je bio član posljednje vlade njegove stranke 'Fiana Fejl', kada je Irsku pogodila ekonomska kriza zbog koje je vlada napravila ozbiljne finansijske rezove koji su imali velike posljedice po život ljudi.

Ukupna aritmetika nakon izbora bit će od presudne važnosti za formiranje vlade - uz pitanje koliko će ona biti stabilna, jer se ne očekuje da će ijedna politička stranka osvojiti većinu u glavnom domu irskog paralamenta, ističe BBC dodajući kako se posljednjih godina irska politička scena poprilično promijenila i da su manje i nezavisne stranke počele preuzimati glasove "dviju velikih stranaka".

Popularnost Šin Fejna

Uoči izbora irski nacionalisti Šin Fejn približili su se vladajućoj stranci Fene Gejl što djeluje kao veliki proboj za političko krilo bivše IRA-e, ističe Rojters (Reuters).

Kada je premijer Varadkar najavio održavanje izbora, Šin Fejn je imao 11 odsto podrške javnosti, dok je sedmicu prije izbora njihova popularnost porasla na 24 odsto, čime su se izjednačili s desničarskom strankom Fiana Fejl, pokazala je anketa Biznis posta i Red Sia (Business Post/Red C) čija istraživanja ukazuju da Fene Gejl ima podršku 21 odsto birača. Rojters naglašava da su druge ankete javnog mnjenja postavile Fiana Fejl ispred svih, dok je većina pokazala kako se Šin Fejn približava stranci Fene Gejl na drugo mjesto.

Izlažući prioritete svoje stranke u Dablinu, liderka Šin Fejna, Meri Lu Mekdonald, rekla je da sada birači imaju priliku narušiti političku ravnotežu u kojoj su se na vlasti smjenjivale dvije najjače stranke. "Fiana Fejl i Fene Gejl bili su na vlasti u ovoj državi gotovo cijeli jedan vijek. Imali su svoju priliku", rekla je.

Imajući manje kandidata nego što je to bilo na izborima 2016. i otprilike polovinu broja koliko su postavili prve dvije stranke, vjerovatno bi u dom od 160 mjesta trebalo biti izabrano svih 42 kandidata Šin Fejna da bi se pojavili kao najveća partija, što je prema analitičarima vrlo malo vjerovatan scenarij.

Progresivan imidž

Priča o izbornom skoku Šin Fejna započela je globalnom finansijskom krizom koja je srušila irsku ekonomiju 2008. To je, ističe Politiko (Politico), stvorilo uslove da se Šin Fejn odmakne od imidža stranke koja ima samo jedan cilj – ujedinjenje Irske.

Tokom međunarodnog programa spašavanja koji je zahtijevao povećanja poreza i smanjenja potrošnje, Šin Fejn se pozicionirao kao stranka protiv štednje, slična evropskim lijevim strankama poput španskog Podemosa i grčke Sirize. Također, dodaje Politiko, progresivan imidž Šin Fejna je kultivisan kampanjama u korist irskih referenduma – za legalizaciju istospolnih brakova 2015. godine i abortusa 2018. godine.

Ta vidljivost joj je pomogla da stekne popularnost među mlađom generacijom birača koja je podržavala reforme. Također, ističe Politiko, Šin Fejn je povećao broj mjesta u parlamentu nakon izbora, s četiri u 2007., na 14 u 2011., te na 23 u 2016. godini.

Što se tiče ekonomske politike, dodaje Politko, Šin Fejn je uspješno suzbio gnjev protiv aktuelne vlade zbog neuspjeha u suzbijanju stambene krize koja je uzrokovala oštru međugeneracijsku nejednakost i zabilježila pojavu beskućništva. Vladajuća stranka Fene Gejl se smatra odgovornom za nedostatak kapaciteta u bolnicama, saobraćaju i infrastrukturi kako bi se Irska nosila s rastućim brojem stanovništvom i najbrže rastućom ekonomijom u Evropskoj uniji.

Promjena u rukama mladih glasača

Uprkos činjenici da je premijer Leo Varadkar vjerovao da će upravljanje njegove stranke irskom ekonomijom i Bregzitom biti dovoljan razlog da si osigura još jedan mandat, ankete javnog mnijenja pokazuju da irski birači ipak traže promjenu vlade, ocjenjuje londonski Tajms (The Times).

Iako je ekonomija u procvatu, njegov uspjeh prouzrokovao je probleme s infrastrukturom i javnim službama što je premijer i sam priznao rekavši da su "neke stvari mogle biti urađene bolje" i obećao je da će se poboljšati.

U nastojanju da pridobije neodlučne birače, Fejn Gejl je objavio manifest u kojem je obećao garanciju u obliku značajnih smanjenja poreza i masovnog povećanja javne potrošnje. Fiana Fejl, koja je favorit za sljedeću vladu, također se odlučila za višemilionska obećanja. Šin Fejn se želio razlikovati od svake druge stranke objavljivanjem manifesta kojim će, ako se provede, pretvoriti Irsku u evropski ekvivalent Kube, ukazuje Tajms.

Na opštim izborima 8. februara, naprednjaci će možda podržati stranku koja je jednom bila sinonim za IRA-u, napisala je irska novinarka Rojzin Egnju (Roisin Agnew) u svom komentaru za Gardijan (The Guardian) dodajući kako su za neke ovi izbori prilika za istinski pomak od politike koja je u velikoj mjeri desničarska i koja je 90 godina dominirala nad irskim životom.

S dvije vodeće stranke u zemlji, Fejn Gejl i Fiana Fejl, koje tradicionalno nude varijacije desnice i desnice, bilo je teško za očekivati bilo kakve radikalne promjene u politici Republike Irske. Ali, porast podrške za Šin Fejn, posebno među mladim i naprednim biračima - nešto je što se činilo nezamislivim prije deset godina.

Šin Fejn, stranka koja je često nazivana političkom podružnicom IRA-e, posljednjih godina omekšala je svoju politiku fokusirajući se na sektore s manjim primanjima i dablinsku radničku klasu. Njena popularnost dijelom raste zahvaljujući nedostatku ostalih ljevičarskih stranaka da predstave vjerodostojnu alternativu irskom de fakto dvostranačkom sistemu.

Učinak Šin Fejna mogao bi biti prava priča o predostojećim irskim izborima, jer sugeriše da da bi stvarna promjena mogla biti u rukama mladih glasača, zaključuje Egnju u svom komentaru za Gardijan.

XS
SM
MD
LG