Dostupni linkovi

Epizoda 'Pripravnost' zbog aerozagađenja u Kantonu Sarajevu


Zaštitna maska na ulicama Sarajeva, januar 2020.

Zbog naglog porasta izmjerenih vrijednosti zagađujućih materija u vazduha u Kantonu Sarajevo je proglašena epizoda "Pripravnost".

Tako je 8. februara odlučilo Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo (KS).

"Rezultati mjerenja koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na svim stanicama pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10 koje variraju od umjerenih do izuzetno visokih", saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Kantona Sarajeva.

U okviru epizode "Pripravnost" provodi i nekoliko mjera.

U općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, koje se nalaze ispod 700 metara nadmorske visine zabrana je kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Između ostalog, pojačava se inspekcijski nadzor nad gradilištima. Smanjenjuje se temperatura za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije, a maksimalno se povećava kapacitet sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš.

Pozivaju se pravne osobe da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena kako bi se rasteretio kapacitet javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Istovremeno, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upozoravaju stanovništvo da izbjegava boravak na otvorenom.

Naglašavaju da izmjerene vrijednosti prisutnih polutanata mogu dovesti do respiratornih smetnji, ozbiljno ugroziti zdravlje rizičnim grupama, kao što su starija populacija, mala djeca i trudnice te pogoršati stanje hroničnim plućnim i srčanim bolesnicima.

XS
SM
MD
LG