Dostupni linkovi

Rusija obustavlja isporuku nafte Belorusiji usred pregovora


Beloruski i ruski predsednik, Aleksandar Lukašenka i Vladimir Putin
Beloruski i ruski predsednik, Aleksandar Lukašenka i Vladimir Putin

Rusija je obustavila isporuku nafte Belorusiji pošto još nije uspela da s njom postigne ekonomski sporazum o kojem se i dalje pregovara radi produbljivanja međusobnih ekonomskih veza.

Ruska naftna kompanija "Transneft" koja upravlja ruskim naftovodima u Belorusiji, potvrdila je da su isporuke obustavljene što je krajem prošle nedelje objavila beloruska državna naftna kompanija "Belneftekhim" navodeći da je Moskva prestala da isporučuje sirovu naftu rafinerijama Belorusije dok se ne sklope ugovori za ovu godinu.

Dve beloruske rafinerije rade s malim kapacitetom, koristeći zalihe.

Tranzit nafte preko Belorusije ka drugim zemljama Evrope nije obustavljen. Nema ni ograničenja snabdevanja prirodnim gasom iz Rusije.

Belorusija se više od četvrt veka oslanja na jeftine energente i kredite Rusije.

Kremlj je nedavno povećao pritisak na tog svog saveznika, podižući cene i smanjujući subvencije. Ustvrdio je da bi Bjelorusija trebalo da prihvati veću ekonomsku integraciju s Rusijom ako želi da i dalje dobija energente po ruskim domaćim cenama.

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenka su u decembru u dva sastanka nisu uspeli da postignu dogovor o dubljoj integraciji i cenama nafte i gasa.

Putin je rekao da Rusija nije spremna da "subvencioniše" snabdevanje Belorusije energijom bez bliže ekonomske integracije s njom, a Lukašenka je insistirao da neće odobriti integraciju dok se ne reše problemi s isporukom nafte i gasa. Krajem decembra, beloruski lider je naredio Vladi da traži alternativne dobavljače nafte.

U Belorusiji su zabrinuti da su ekonomski pregovori zavera Rusije da "proguta" Belorusiju. Ta zabrinutost je podstaknuta ruskom aneksijom ukrajinskog poluostrva Krima i podrškom Moskve separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Lukašenka je više puta odbacio zabrinutost, obećavši da njegova zemlja nikada neće postati deo Rusije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG