Dostupni linkovi

Nova britanska ambasadorka u SAD posle diplomatskog kiksa


Karen Pirs u UN
Karen Pirs u UN

Britanska vlada u petak je imenovala Karen Pirs, koja je dosad bila ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, za novu ambasadorku u Vašingtonu, što se posle Bregzita smatra ključnim položajem.

U kritičnom trenutku u odnosima Velike Britanije i SAD, mesto šefa britanske misije u Vašingtonu je upražnjeno od diplomatskog skandala Kima Daroha koji je bio primoran da podnese ostavku jer je izneo omalovažavajuće ocene o predsedniku SAD Donaldu Trampu.

London posle Bregzita želi da pregovara o ambicioznom novom trgovinskom sporazumu s Vašingtonom, ali naljutio je Trampa time što je odobrio ograničeno učešće u britanskoj telekomunikacionoj mreži 5G kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme "Huavei", uprkos upozorenjima SAD.

"Ovo je trenutak ogromnih mogućnosti za prijateljstvo Velike Britanije i Sjedinjenih Država", rekao je ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Prvu ženu na toj funkciji, Karen Pirs, dosad britansku ambasadorku pri UN, premijer Boris Džonson smatra "izuzetnom" diplomatkinjom, izjavio je u petak njegov portparol.

Američki predsednik takođe posebno ceni Karen Pirs koju je jednom opisao kao "fenomenalnu", prenosi londonski list "Dejli meil".

Pirs (60) je izjavila da želi da "dodatno ojača i produbi poseban odnos između naše dve zemlje i naroda".

Ona na dužnosti nasleđuje Kima Daroha, primoranog da podnese ostavku jula prošle godine, posle "curenja" diplomatskih memoranduma neugodnih za američkog predsednika.

Objavljivanje tih dokumenata je naljutilo Trampa koji je objavio da više neće imati kontakta s Kimom Darohom, koga je nazvao "vrlo glupim tipom".

Tramp je oštro kritikovao i tadašnju britansku premijerku, konzervativku Terezu Mej jer je podržala kritikovanog diplomatu.

Karen Pers je ušla u britansku diplomatiju 1981. godine, a radila je u Tokiju, Vašingtonu i na Balkanu. Poreklom je sa severozapada Engleske, bila je i ambasadorka u Avganistanu 2015-2016. godine.

Ona će postati ambasadorka u Vašingtonu čim vlada Sedinjenih Država formalno potvrdi da prihvata njeno imenovanje.

XS
SM
MD
LG