Dostupni linkovi

EK: Preuranjene tvrdnje o imenovanju predstavnika EU za Kosovo


Visoki predstavnik EU Žozep Borelj
Visoki predstavnik EU Žozep Borelj

Razne tvrdnje u medijima o naimenovanju specijalnog izaslanika EU za Kosovo su preuranjene i visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) još uvek razmatra sa merodavnima u Uniji o tome ko bi mogao biti taj predstavnik, s kakvim ovlašćenjima i za koja područja, izjavio je 7. februara Boreljov portparol Peter Stano.

On je to rekao na pitanje novinara da li može da potvrdi navode u medijima da je za Boreljovog predstavnika za Kosovo naimenovan šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i naglasio da Evropska komisija "u ovom trenutku ne može da se osvrće na razne spekulacije" o tome.

Predstavnik za štampu Stano je primetio da je u medijima s tim u vezi "spominjano više imena", a da Žozep Borelj razmenjuje mišljenja sa svojim sagovornicima u EU o mogućem specijalnom izaslaniku.

Na pitanje kakva ovlašćenja može dobiti specijalni izaslanik i da li će on biti zadužen samo za dijalog Beograd-Priština, ili i za pitanja vezana za Bosnu i Hercegovinu i region u celini, Peter Stano je uzvratio da je preuranjeno da Evropska komisija o tome zasad daje bilo kakve naznake i saopštenja.

XS
SM
MD
LG