Dostupni linkovi

Rezultati glasanja u Ajovi: Butidžidž za nijansu ispred Sandersa


Pit Butidžidž
Pit Butidžidž

Pit Butidžidž tesno je pobedio na demokratskim predsedničkim predizborima u Ajovi, objavila je Demokratska stranka u četvrtak.

Butidžidž (38), umereni bivši gradonačelnik mesta Saut Bend u Indijani, osvojio je 26,2 posto glasova, a progresivni senator Sanders 26,1 posto.

Senatorka Elizabet Voren završila je na trećem mestu s 18 posto, dok je bivši potpredsednik Džo Bajden osvojio razočaravajuće četvrto mesto s 15,8 posto, a senatorka Ejmi Klobučar peto s 12,3 posto glasova.

Takvi rezultati mogli bi učiniti još neizvesnijom trku za demokratsku predsedničku nominaciju i da ojača sumnju u političku budućnost Bajdena, za koga se dosad smatralo da je vodeći kandidat.

Demokrate iz Ajove u ponedeljak uveče su došli u 1.600 škola, društvenih centara i drugih javnih mesta kako bi odlučili između 11 kandidata u demokratskoj trci.

Rezultati predizbora u Ajovi pali su, međutim, u senku tehničkih i organizacionih problema u sprovođenju izbora i brojanju glasova, a stranački funkcioneri krivca su našli u novoj mobilnoj aplikaciji za brojanje glasova.

XS
SM
MD
LG