Dostupni linkovi

Etički odbor DS preporučio da Gordana Čomić bude isključena iz stranke


Etički odbor opozicione Demokratske stranke (DS) doneo je u četvrtak uveče preporuku da poslanica te stranke Gordana Čomić bude isključena iz stranke jer je prisustvovala sednici Skupštine Srbije, čiji rad DS bojkotuje, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsednik DS-a Zoran Lutovac rekao je prethodno za N1 da se poslanica Čomić "jasno opredelila da vodi samostalnu politiku, a ne politiku stranke" i da je ona "mogla to da učini u svoje ime, ali ne i u ime DS".

"To je ne samo nepoštovanje odluka DS, već i članova DS i svih onih koji su ogromnom većinom doneli odluku o bojkotu", kazao je on.

On je dodao da je Čomić kao narodna poslanica izabrana na listi DS, po statutu DS i dužna je da sprovodi politiku DS.

"S druge strane, Ustav kaže da su poslanici vlasnici svog mandata, a Ustav je jači od statuta jedne stranke, ona je to mogla da učini u svoje ime, ali ne i u ime DS", rekao je Lutovac.

Poslanica DS-a Gordana Čomić prisustvovala je u četvrtak sednici Skupštine Srbije, što je prvi put od kad je DS proglasila bojkot da poslanik te stranke učestvuje u radu parlamenta.

Na sednici se raspravljalo o izmenama izbornih zakona, a predsednica Skupštine Maja Gojković je u dnevni red uvrstila dva zakonska predloga Gordane Čomić o većem učešću žena na izbornim listama.

Čomić je na sednici parlamenta rekla da je između politike DS da se bori za prava žena i odluke stranke da bojkotuje rad parlamenta jer smatra da se "nema sa kim razgovarati" nije imala dilemu da izabere ovo prvo.

Veći deo opozicije, među kojima i DS, napustio je Skupštinu i bojkotuje sednice parlamenta od februara 2019. godine jer, kako obrazložili, nemaju fer i ravnopravan tretman u Parlamentu.

Opozicioni Savez za Srbiju, čiji je DS član, proglasio je i bojkot izbora u Srbiji koji će biti održani 26. aprila, navodeći da nisu ispunjeni uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje.

XS
SM
MD
LG