Dostupni linkovi

Ruske vlasti vraćaju iz Sirije 35 siročadi, dece ekstremista IDIL


Deca militanata "Islamske države", fotoarhiv
Deca militanata "Islamske države", fotoarhiv

Kurdske vlasti na severoistoku Sirije su 6. februara predale ruskoj delegaciji 35 siročadi čiji su poginuli ili umrli roditelji bili povezani s militantnom organizacijom "Islamska država" (IDIL), preneo je novinar agencije Frans pres (AFP).

Deca od četiri do 16 godina, prema jednom lokalnom kurdskom zvaničniku, predata su ruskoj delegaciji u prisustvu novinara u gradu Kamišliju.

Od kada su u martu 2019. proglasili da je iskorenjen "halifat" "Islamske države" u Siriji, Kurdi traže da se žene i deca ekstremista vrate u zemlje porekla njihovih roditelja.

Ruska deca koja se 6. februara vraćaju bila su u kampu Al Hol, koji drže Kurdi i gde je blizu 68.000 ljudi. Među njima su hiljade stranaca bliskih ekstremistima "Islamske države".

Delegacija predvođena izaslanicom ruskog predsednika za prava deteta Anom Kuznjecovom, došla je u pratnji ruskih vojnika i lekarskog tima koji je pregledao decu pre no što su ukrcana u autobus za aerodrom u Kamišliju i povratak u Rusiju.

Kuznjecova je pozdravila saradnju sa kurdskim vlastima i obavezala se da će biti nastavljeno vraćanje ruske dece.

Zvaničnik za spoljne poslove kurdskih vlasti Abdel Karim Omar, rekao je da su deci urađene DNK analize da se proveri njihov identitet.

Kurdi navode da drže oko 12.000 stranaca, 4.000 žena i 8.000 dece u tri kampa za raseljene na severoistoku, a veliku većinu u kamp Al Hol.

Francuska, kao i druge zapadne zemlje među kojima su Belgija, Nemačka i Austrija oklevaju da prime ekstremiste i njihove bližnje, i samo u malom broju u postojbinu roditelja vraćaju decu, često siročiće.

Ispovijest militanta iz BiH u sirijskom zatvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Suđenja IDIL-ovcima po kratkom postupku u Iraku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

XS
SM
MD
LG