Dostupni linkovi

Policija C. Gore više neće obezbjeđivati litije, SPC ne odustaje


Iz Uprave policije je saopšteno da od sjutra njeni pripadnici više neće obezbjeđivati litije, te da će svu odgovornost za eventualne incidente snositi organizatori. Iz Crkve su i pored negodovanja zbog ove odluke saopštili da će nastaviti molitvena okupljanja, koja se u skoro svim gradovima Crne Gore organizuju četvrtkom I nedeljom

Kako su naveli u Upravi policije, u najvećem broju slučajeva dosadašnji skupovi nijesu prijavljeni shodno Zakonu o javnim okupljanjima, te je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira.

“Moramo biti svjesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Zbog prekida u saobraćaju kretanje je potpuno onemogućeno na određenim relacijama, te se samim tim dovodi u pitanje, između ostalog, normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi ali i građana samih, iz čega može da proistekne i narušavanje javnog reda”, navode oni.

Iz Uprave policije poručuju da sa bezbjednosnog aspekta policija procjenjuje da kriminogene strukture mogu iskoristiti zauzetost policije za vršenje nezakonitih radnji, budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija.

“Primjetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbjednosno interesantna lica, od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola. Osim toga tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje. Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih djela”, ističu iz policije.

“Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbjednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbjednosnim procjenama i zakonskim ovlašćenjima”, zakljucujuu Upravi policije.

Masovna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Pola sata nakon policije oglasio se Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve( SPC ) u Crnoj Goriocjenivsi da se radi o jednostranom aktu Uprave policije. Saopštili su i da je direktor Uprave policije Veselin Veljović odbio hitan sastanak koji su predstavnici SPC tražili povodom ove odluke, čime su kako navode, dovedeni pred svršen čin u pogledu organizacije litija sjutra veče (četvrtak)i u nedjelju.

“Obrazloženje policije je od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovjetno. Razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nijesu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon.”, ističe se u saopštenju Episkopskog savjeta.

“O ovom jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije (sličnom jednostranom usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane Vlade Crne Gore) u toku dana ćemo obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti. Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira”, ističu u Episkopskom savjetu.

Na kraju, Epsikopski savjet najavljuje da će se molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti.

Vec duže od mjesec dana Mitroploija SPC organizuje masovne litije u gotovo svim gradovima Crne Gore, u znak protesta zbog usvajanja (27. decembra) Zakona o slobodi vjeroispovijestia kojim se između ostalog predviđa da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad objektima i imovinom izgrađenim do 1918. godine, a u suprotnom će se ta imovina smatrati državnom.

XS
SM
MD
LG