Dostupni linkovi

Ministarstvo: BiH neće nazadovati na međunarodnoj listi za borbu protiv trgovine ljudima


Zgrada u kojoj je smješteno i Ministarstvo sigurnosti BiH (desno)
Zgrada u kojoj je smješteno i Ministarstvo sigurnosti BiH (desno)

Bosna i Hercegovina neće nazadovati na međunarodnoj listi za borbu protiv trgovine ljudima, saopštilo je Ministarstvo sigurnosti BiH nakon intervuja zamjenice direktora USAID-a Bonnie Glick za Radio Slobodna Evropa (RSE) u kojem je izjavila da ukoliko se BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi dalje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD iz te zemlje.

Ministarstvo sigurnosti BiH i druge institucije BiH to upozorenje su veoma ozbiljno shvatile, izjavio je za RSE Admir Malagić, glasnogovornik tog ministarstva. Napomenuo je kako je Vijeće ministara BiH nedavno usvojilo Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima, što je osnov za daljni rad i napredak u toj oblasti.

"Pored Strategije radi se i na revitalizacijji udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima. Zakonska regulative i operativni rad u oblasti trgovine ljudima moraju se uporedo raditi. Mislim da će to dati rezultate", istakao je Malagić.

Malagić je kazao kako vjeruje da će ovi rezultati biti dovoljni da se BiH zadrži na sadašnjoj poziciji na međunarodnoj listi za borbu protiv trgovine ljudima.

"Vjerujem da će maloprije spomenuti rezultati neće ugroziti poziciju BiH,a to će na neki način omogućiti nastavak pomoći USAID-a BiH koja je u ovom segmentu do sada bila zaista velika", zaključio je Malagić.

USAID upozorava: BiH bi mogla ostati bez američke pomoći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:30 0:00

XS
SM
MD
LG