Dostupni linkovi

Diplomate pozvane na razgovor i u Sofiji i u Beogradu


Bojko Borisov i Ivica Dačić
Bojko Borisov i Ivica Dačić

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske saopštilo je da je ambasador Srbije u Sofiji pozvan na sastanak u to ministarstvo u ponedeljak, zbog komentara srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o premijeru Bugarske Bojku Borisovu.

Dačić je izjavu Borisova da bi novoizabrani predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost morao da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova nazvao ’bezobrazlukom’.

Nekoliko sati nakon što je bugarsko ministarstvo uputilo poziv ambasadoru Srbije u Sofiji, Dačić je za agenciju Tanjug izjavio da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske u Beogradu pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, takođe povodom izjave Bojka Borisova.

"Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dva zemlje i dva naroda. Kao što mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ili Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod. Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ili kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa Evropskom unijom, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Vučić: Prolazni nesporazum s Bugarskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Bugarska imaju odlične odnose, a za poslednja dešavanja i izjave zvaničnika dve zemlje je ocenio da su "samo prolazni nesporazumi".

"Bugarska je priznala nezavisnost Kosova, Srbija ne priznaje, i to su naše razlike. U svemu ostalom imamo dobre odnose, ovo je prolazni nesporazum. Razgovaraću sledeće nedelje s Bojkom Borisovim i predsednikom Radevim, mi imamo pripadnike bugarske manjine u Srbiji, za koje hocu da se osećaju kao svoji na svome", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon posete Predsedništvu dece osnovnih škola sa severa Kosova.

Dodao je i da će se lično zalagati da se "u najkraćem mogućem roku vratimo na staze dobrih odnosa" sa Bugarskom.

Podsetimo, Borisov je na konferenciji za novinare šefova vlada Nemačke, Poljske, Bugarske i Severne Makedonije u Poznanju rekao da kandidat za novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj ne bi trebalo da se rukovodi stavom Španije koja ne priznaje Kosovo, nego da mora da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova.

Dačić se, osvrćući se na tu izjavu, bugarskom premijeru Bojku Borisovu obratio sa ’ti’ i poručio „da poštuje stav EU po pitanju nezavisnosti Kosova“.

„Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelju", poručio je Dačić u intervjuu Radio-televiziji Srbije (RTS) i upitao „šta znači taj bezobrazluk i na šta to liči“.

„Najviše me nervira licemerje, dosta mi je više toga. Da ne pričam da je dobio naše odlikovanje", kazao je Dačić.

Bojko Borisov je u februaru ove godine, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovan Sretenjskim ordenom „za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.“

Haradinaj: Zahvalnost Borisovu zbog izjave o Kosovu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas na Tviteru izrazio zahvalnost Bojku Borisovu zbog njegove izjave o Kosovu.

„Poštujemo čvrst stav Bojka Borisova u pogledu platforme Evropske unije za Kosovo. Isključujuća politika Srbije nije evropska vrednost. Kosovo je dodatna vrednost Zapadnog Balkana i mi podržavamo naredni samit zapadnobalkanske šestorke, na kom su domaćini Bugarska i Severna Makedonija“,naveo je Haradinaj na Tviteru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG