Dostupni linkovi

Turska pogodila 54 mete u Idlibu i neutralizirala 76 vojnika


Turski vojni konvoj prolazi pored sirijskog grada Dana, februar 2020.
Turski vojni konvoj prolazi pored sirijskog grada Dana, februar 2020.

Turske snage pogodile su 54 mete u sirijskom sjeverozapadnom dijelu Idliba i "neutralizirale" 76 sirijskih vladinih vojnika, izjavio je 3. februara turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi turska novinska agencija Anadolu, javio je Reuters.

Ankara je ranije saopćila da je u sirijskom granatiranju ubijeno pet turskih vojnika u Idlibu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se Turska osvetiti.

Akar je također citiran kako su turske oružane snage poduzele "sve mjere" u Idlibu, dodajući da je Ankara obavijestila Moskvu, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijski nevladin Opservatorij za ljudska prava javio je da je ubijeno šest sirijskih vojnika u odmazdi turskih snaga na njihov napad u Idlib.

"Turske snage ispalile su desetke raketa u odmazdi na napad koji je trajao do zore protiv snaga režima južno od grada Sarakeba", naveo je Opservatorij koja ima veliku mrežu izvora u Siriji.

Turska je rasporedila svoje vojnike na 12 promatračkih punktova u regiji Idliba u okviru dogovora postignutog sa Rusijom namijenjenog da se zaustavi nasilje u toj oblasti, posljednjem uporištu militanata i pobunjenika u Siriji.

Međutim, snage sirijskog predsjednika Al-Assada, potpomognute Moskvom, posljednjih sedmica pojačale su ofanzivu u provincij Idlib i izvele su više artiljerijskih napada.

Polovica provincije Idlib, kao i susjedne teritorije Alep, Hama i Latakija, uglavnom su pod kontrolom militanata povezanih sa Al-Qaedom (Al Kaida), kao i oslabljenih skupina pobunjenika.

XS
SM
MD
LG