Dostupni linkovi

Stano: Imenovanje izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije je ideja


Josep Borrell sa Aleksandrom Vučićem
Josep Borrell sa Aleksandrom Vučićem

Imenovanje specijalnog izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova nije konačno, već se radi o ideji oko koje je, između ostalog, šef evropske diplomatije Josep Borrell, raspravljao sa zvaničnicima iz Prištine i Beograda, objasnio je novinarima Borrellov portparol, Peter Stano.

“Prilikom razgovora sa njegovim sagovornicima, on (Josep Borrell) je spomenuo ideju da se jedan evropski zvaničnik zaduži za evropsku agendu u regiji Zapadnog Balkana. To je bila samo jedna od mnogih ideja oko kojih se raspravljalo sa partnerima”, izjavio je Peter Stano.

Dodao je da ne želi da komentariše špekulacije u lokalnim medijima oko izaslanika Evropske unije, ocenivši da je “prerano sada govoriti o statusu, rangu ili imenu ove osobe”.

Evropski šef diplomatije, Josep Borrell je prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd.

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Josep Borell je pred novinarima potvrdio da je razgovarao o tome da Evropska unija imenuje posebnog predstavnika koji će biti veoma angažovan, jer on “nije siguran da ima dovoljno vremena da može da se angažuje i ubrza nastavak dijaloga“.

Takođe, prilikom njegovog imenovanja, krajem prošle godine, pojavile su se ideje o mogućnosti imenovanja specijalnog izaslanika EU za dijalog. Međutim, nakon što je preuzeo dužnost šefa evropske diplomatije, Josep Borrell je u više navrata naglasio da će “lično biti angažovan” u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

U nedavnim odvojenim telefonskim razgovorima sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučičhem i Hašimom Tačijem (Hasim Thaci), pre posete ovim zemljama, Borrell je “potvrdio svoju odlučnost i lični angažman kao posrednik” u dijalogu.

XS
SM
MD
LG