Dostupni linkovi

Poruka Brisela Predsjedništvu BiH: Očekujemo konkretne korake


Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić
Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasadorJohan Satler (Johann Sattler) i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini članovima Predsjedništva BiH poručili su, uz ostalo, kako očekuju da se lokalni izbori u BiH nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar.

Satler i šefovi EU misija su sa članovima Predsjedništva BiH u ponedjeljak, 3. februara, razgovarali o neophodnosti provođenja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, objavljenog u maju 2019. godine.

"Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u maju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Evropu", kaže se u saopštenju iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Takođe se navodi da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi ekonomija ove zemlje bila spremnija za Evropu i navodi podrška vlastima u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU.

Nakon što je vlast u BiH formirana u decembru prošle godine, u zajedničkom saopštenju evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i visoki komesar EU Joseph Borrell poručili su vlastima BiH da su odnosi između Evropske unije i Bosne i Hercegovine u odlučujućem trenutku nakon prihvatanja Mišljenja Komisije i njezinih 14 ključnih prioriteta u područjima vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave.

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, predstavljenom 29. maja u okviru Paketa proširenja Evropske komisije za 2019. godinu, pobrojano je 14 uvjeta Evropske komisije.

Uz ostalo navedeni su osiguravanje osnovnih ljudskih prava, implementacija presude Sejdić-Finci i drugih, izmjene Izbornog zakona, osiguravanje boljeg funkcioniranja pravosudnih institucija, jačanje institucija za borbu protiv korupcije, te unapređenje mehanizma koordinacije unutar zemlje u provođenju reformi koje su bitne.

Evropska komisija će odnos Bosne i Hercegovine prema Mišljenju o zahtjevu za kandidatski status i Analitičkom izvještaju, ocjenjivati u narednom Paketu proširenja u proljeće 2020. godine.

XS
SM
MD
LG