Dostupni linkovi

Ambasador SAD u BiH: Dvije stranke da omoguće izbore u Mostaru


Ambasador SAD u Bosni i HercegovinI Eric Nelson u posjeti Mostaru
Ambasador SAD u Bosni i HercegovinI Eric Nelson u posjeti Mostaru

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozvao je u petak, 24. januara, u Mostaru, vodeće bošnjačke i hrvatske stranke – Stranku demokratske akcije (SDA) i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), da se dogovore, kako bi se ove godine mogli provesti lokalni izbori u Mostaru.

“Nadamo se da će ovo biti godina u kojoj će se opet dogoditi izbori u Mostaru, kada će građani ponovo moći glasati, kako bi izabrali svoje lidere i držali ih odgovornim i utjecali na svoju budućnost u ovom prelijepom gradu. Zato Ambasada SAD i naši partneri pozivaju vodstvo SDA i HDZ da razriješe međusobni nesporazum i da se u okviru zakona dogovore kako bi se proveli izbori, kako bi građani opet mogli glasati”, izjavio je novinarima ambasador Nelson.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, a od kraja 2012. godine taj grad nema zakonodavnu vlast – Gradsko vijeće. Ustavni sud BiH je 2010. godine poništio posebna izborna pravila za Mostar, koja je 2004. godine proglasio tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown.

Odluka Ustavnog suda donesena je nakon apelacije hrvatskih stranaka, prema kojoj jedan bošnjački glas u Mostaru vrijedi više nego hrvatski glas, zbog organizacije grada na po tri većinske hrvatske i bošnjačke općine, koje su davale jednak broj vijećnika za Gradsko vijeće, uprkos tome što hrvatske općine-izborne jedinice imaju veći broj glasača.

Od tada, u više pregovaračkih procesa nije došlo do konačnog dogovora HDZ-a BiH i SDA o novim izbornim pravilima za Mostar.

Ambasador Nelson je poziv na dogovor uputio, u petak u Mostaru, u prostorijama Američkog kutka, u centru grada, na bivšoj liniji razdvajanja, gdje je podržao nevladinu organizaciju “Ruke”, koja je u tom gradu pokrenula eko-izazov “Učinimo svoju zemlju još ljepšom”.

Kako je saopćeno iz NVO “Ruke”, cilj je da se obilježi 25 godina mira u BiH animiranjem 25 hiljada volontera u cijeloj BiH, koji će se aktivno uključiti u rješavanje ekoloških problema, zaštitu prirodne okoline, pronalaženje rješenja za smanjenje otpada, recikliranje, upravljanje otpadom provođenjem konkretnih volonterskih akcija u svojim lokalnim zajednicama.

Ambasador Nelson je naglasio da je 2020. godina važna, jer je to godišnjica od kraja rata i početka mira u BiH, te godišnjica uspješnog američko-bosanskohercegovačkog partnerstva.

“Ambasada SAD je uvijek spremna podržati građane koji su spremni da se angažiraju, kako bi ovu zemlju učinili boljom i još ljepšom i zato sam danas ovdje da pomognem nevladinoj organizaciji 'Ruke' da pokrenu ovu inicijativu”, rekao je još ambasador Nelson.

On je istakao i kako su građani koji glasaju, građani koji su angažirani “osnovni element, potreban da bi ova zemlja bila mirnija, naprednija, prosperitetnija, kako bi ponudila bolju budućnost, koju posebno žele mladi, koji žele ostati ovdje”.

XS
SM
MD
LG