Dostupni linkovi

Kina optužuje SAD da seje paniku oko koronavirusa


Kina je kritikovala danas SAD zbog uvođenja restrikcija putovanja kineskim državljanima zbog epidemije koronavirusa optuživši Vašington da "stvara i seje paniku".

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Čua Hunjing rekla je da je američka vlada prva evakuisala svoje osoblje iz konzulata u Vuhanu (grada najviše pogođenog epidemojom), predložila delimično povlačenje osoblja iz ambasade i uvela zabranu ulaska kineskih putnika na svoju teritoriju.

"Treba da prestanu da stvaraju i seju paniku jer to daje vrlo loš primer", rekla je ona u razgovoru sa novinarima na kineskoj društvenoj mreži "WeChat". Vašington je zabranio ulazak na teritoriju SAD svim strancima koji dolaze iz Kine i preporučio svojim državljanima da ne putuju u Kinu ili da je napuste ako se tamo nalaze.

Ta mera poremetila je brojne Kineze i strance koji ne mogu da se vrate na svoja radna mesta, univerzitete ili da idu na turističko putovanje u SAD.

Hua je dodala da američka vlada za sada Kini nije pružila pomoć i ukazala da je Kina dobila medicinska sredstva od desetak zemalja kao što su Francuska, Japan, Turska, Pakistan, Iran, Rusija i Velika Britanija.

Ona je rekla da su Kini hitno potrebne maske, zaštitne naočare i kombinezoni.

Prema najnovijem izveštaju, 361 osoba umrla je od koronavirusa, od kojih samo jedna osoba van Kine, a broj zaraženih je porastao na preko 17.200.

XS
SM
MD
LG