Dostupni linkovi

SZO proglasila globalnu opasnost zbog novog koronavirusa


Lekari proveravaju zdravstveno stanje putnika u Vuhanu
Lekari proveravaju zdravstveno stanje putnika u Vuhanu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas globalnu opasnost zbog novog oblika koronavirusa koji nastavlja da se širi van Kine.

"Glavni razlog za ovo proglašenje nije zbog onoga što se dešava u Kini nego zbog onoga što se dešava u drugim zemljama", rekao je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus, kada je proglasio globalnu opasnost na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi BBC.

Vlada zabrinutost vlada da bi epidemija mogla da se proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemima.

Brojne zemlje već su najavile razne planove za izolaciju više stotina stranih državljana.

Australija, Južna Koreja, Singapur i Novi Zeland na dve sedmice poslaće u karantin sve evakuisane bez obzira da li pokazuju simptome oboljenja, dok SAD i Japan planiraju uvođenje dobrovoljnih izolacija na kraći period.

Japansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je za dve od tri evakuisane osobe utvrđeno da su zaražene koronavirusom, ali da ne pokazuju simptome.

Tri slučaja izolovana su među 206 Japanaca koji su juče evakuisani u Tokio iz kineskog grada Vuhana epicentra epidemije.

Kineska Nacionalna komisija za zdravlje saopštila je nešto ranije da je broj potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa u Kini povećan na 170, a da je broj zaraženih pacijenata porastao na 7.711.

Skoro svi smrtni slučajevi do sada su prijavljeni u provinciji Hjubei gdje u blokadi živi oko 60 miliona ljudi. Virus se pojavio prošlog meseca na pijaci sa divljim životinjama u gradu Vuhanu.

XS
SM
MD
LG