Dostupni linkovi

Nove šetnje i molebani u gradovima Crne Gore


Masovna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Masovna litija SPC u Podgorici

Hiljade ljudi širom Crne Gore predvođeni sveštenstvom, monasima i monahinjama Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i u nedelju protesnim šetnjama zatražili su povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti.

Mirne proteste šetnje organizovane su u Podgorici, Beranama, Bijelom Polju i drugim gradovima Crne Gore.

Nekoliko desetina hiljada vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) učestvovalo je u protestnoj litiji u Podgorici. Iz SPC-a su saopštili da je to najmasovniji skup od kada su počele litije, krajem prošle godine.

"Ono što vi radite, to je zov Svetog Save, svetih srpskih prosvetitelja, učitelja, Svetog Vasilija OStroškog. To je ono što nosimo svi u duši. Mnogi ne znaju ni 'Oče naš', ali znaju da su spremni da poginu za svoje svetinje", poručio je okupljenima u Podgorici Momčilo Krivokapić, protojerej SPC.

Okupljanjima ispred hramova i crkava pridružili su se vernici i pristalice SPC-a iz sela i varošica koji su u šetnje krenuli u nedelju ujutro, prenele su podrgoričke "Vijesti".

SPC u Crnoj Gori poslednjih nekoliko nedelja organizuje molebane i protestne šetnje protiv Zakona o slobodi veroispovesti kojima prisustvuje veliki broj vernika te crkve.

Šetnje se organizuju dva puta sedmično.

SPC u Crnoj Gori smatra da je Zakon o slobodi veroispovesti "anticrkveni i diskriminatorski" i da predviđa "otimanje" imovine te crkve zbog čega traži dijalog s vlastima o promeni članova koje crkva osporava.

Za SPC najsporniji su delovi zakona koji se odnose na podržavljenje crkvene imovine za koju ne postoje dokazi da je bila u posedu crkve do 1918. godine.

Vlast odbacuje takve ocene i ranije ove nedelje pozvala je mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija na dijalog o primeni zakona i potpisivanju temeljnog ugovora sa tom crkvom.

Mitropolit SPC-a je odgovorio da "nije vreme da se priča o ugovoru", ukoliko se "ne prepozna spremnost vlade da deluje protiv spornih delova teksta zakona".

"Pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose crkve i države", smatra mitropolit Amfilohije.

XS
SM
MD
LG