Dostupni linkovi

Ambasadorka Britanije: Vlada Srbije obavezna da obezbedi fer izbore


Ilustracija
Ilustracija

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud (Sian MacLeod) izjavila je da Vlada Srbije ima obavezu da obezbedi fer i slobodne izbore u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima koje je prihvatila, a da je odluka o izlasku na kandidatima i glasačima.

"Kada se izbori održavaju u mojoj zemlji, kao građanka, želim da biram slobodno između raznih politika, platformi i kandidata. Želim i da imam slobodan pristup stavovima koje zastupaju preko slobodnih medija kao, na primer, na javnom medijskom servisu", ocenila je Maklaud za "Politiku", a prenosi Beta.

Ona je dodala da je na ekspertima koji prate izborni proces u Srbiji da procene da li će biti legitimni izbori koje će bojkotovati deo opozicije.

"To je konkretno na Kancelariji OEBS-a za demokratske insititucije i ljudska prava. Obratićemo pažnju šta će oni reći", rekla je Maklaud.

Govoreći o odnosu zemalja Kvinte prema Beogradu i Prištini, Maklaud je kazala da nije tačno da one vrše veći pritisak na Beograd da prekine kampanju otpriznavanja Kosova, nego na Prištinu da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

"Ne prihvatam da naše poruke Prištini i Beogradu nisu dosledne. One govore da je najbolje izbeći akcije koje komplikuju postojeću situaciju. Bolje je usmeriti se na korake da se odnosi normalizuju kako bi došlo do bolje povezanosti među građanima na obe strane", rekla je ona.

Dodala je da zato Velika Britanija pozdravlja napore da se obnove avio železnički saobraćaj između Beograda i Prištine.

Borel i Vučić o nastavku dijaloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

XS
SM
MD
LG