Dostupni linkovi

Makron: Britanija ne može biti i unutar i van EU


Predsednik Francuske Emanuel Makron je upozorio Veliku Britaniju u petak da iako želi da uspostavi sa njom bliske odnose nakon Bregzita – ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo EU.

"Ne možete biti i unutar i van," kazao je Makron u obraćanju javnosti.

"Britanski građani su se opredelili da napuste Evropsku Uniju. Neće imati iste obaveze, tako da neće imati ni ista prava," naglasio je francuski predsednik.

On je dodao da će braniti interese francuskih ribara, poljoprivrednika i radnika u predstojećim pregovorima o budućim odnosima Velike Britanije i EU.

"U tim pregovorima, ostaćemo jedinstveni – svih 27 nas," istakao je Makron.

Rojters podseća da francuski predsednik, gorljivi pobornik evropskih integracija, stalno je držao tvrdu liniju u prvoj fazi pregovora o Bregzitu.

Zvaničnici u Parizu su upozorili da će odobriti trgovinski sporazum sa nultim tarifama, samo ako se Velika Britanija obaveže da će uskladiti regulativu sa pravilima EU nakon Bregzita.

Makron, koji je okvalifikovao Bregzit kao "šok" i rezultat neistina i lažnih obećanja, kazao je takođe da je to bila lecija za Evropljane, te da će težiti da EU postane demokratičnija, moćnija i efikasnija.

XS
SM
MD
LG