Dostupni linkovi

EU se oprašta sa Velikom Britanijom


Britanci su u četvrtak otklonili posljednju prepreku u četverogodišnjem procesu izlaska iz Evropske unije odobravanjem izlaznog sporazuma od strane svih preostalih 27 članica procesom 'pisane procedure'.

Nakon gotovo pola stoljeća članstva, Velika Britanija od subote, 01. februara više neće biti članica Evropske unije i unutar Unije bit će smatrana trećom zemljom.

Međutim, ipak će ući u prelazni period koji će trajati do kraja decembra ove godine kako bi se stanovnici i kompanije prilagodili ovoj promijeni. Tokom tranzicije, Britanija će nastaviti da primjenjuje zakone Evropske unije ali neće biti zastupljena u EU institucijama.

Kako bi proslavili svoje prijateljstvo sa odlazećom članicom, grad Brisel je u četvrtak, uprkos ogromnim padavinama, organizovao koncert. Pored toga u kafiću u blizini Evropskog parlamenta bit će organizovana i zabava povodom Brexita.

Britanski zastupnik u EU iz reda Zelenih, Magid Magid, organizator zabave, napisao je na Facebooku: "Kako god, Brexit je bezveze, ali to ne znači da ne možemo da se zabavimo zajedno", prenosi Reuters.

Brexit dan u Briselu će biti proslavljen malo tiše no u Londonu, gdje se na Trgu parlamenta očekuje proslava pristalica izlaska.

Zastava Velike Britanije bit će spuštena sa zgrade Evropske komisije u petak predvečer i stavljena na mjesto na kojem se nalaze zastave zemalja koje nisu članice EU.

"Moraju je zadržati u slučaju da se Boris Johnson ikada želi vratiti ovdje", rekao je za Reuters neimenovani EU zvaničnik.

Evropski parlament planira da jednu britansku zastavu stavi u Muzej evropske historije.

XS
SM
MD
LG