Dostupni linkovi

Identifikovane tri žrtve proteklog rata u BiH


Masovna grobnica Kozluk
Masovna grobnica Kozluk

U Komemorativnom centru u Tuzli u petak su identifikovane tri žrtve proteklog rata u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju Instituta za nestale osobe BiH.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ekshumirane iz masovne grobnice Ramin grob u Zvorniku, dok su posmrtni ostaci jedne osobe preuzeti od Hrvatske.

Identitet žrtava, navodi se u saopštenju, utvrđen je na temelju DNK analize, a u petak su zvanično taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

"Zvanično je identifikovan Idriz (Mehe) Dautović, rođen 1963. godine kod Zvornika. Nestao je u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1998. godine iz masovne grobnice Ramin grob, opština Zvornik. Članovi porodice su identifikovali i Mahmuta (Redže) Miralemovića, rođenog 1930. godine u mjestu Križevci. Nestao je u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su također ekshumirani iz masovne grobnice Ramin grob u Zvorniku. Danas je identifikovan i Emir (Alije) Ćemanović, rođen 1964. godine u Derventi. On je nestao u julu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2016. godine u Osijeku gdje je bio ukopan kao NN osoba", navodi se u saopštenju za javnost.

U Bosni i Hercegovini se 24 godina nakon rata traga za još 7.206 nestalih osoba, prema podacima Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG