Dostupni linkovi

Skupština opštine Srebrenica osudila svaki vid mržnje


Skupština opštine Srebrenica, na sjednici održanoj u petak, jednoglasno je usvojila zaključke u kojima se navodi da je ta institucija opredijeljena da se situacija u Prvoj osnovnoj školi u tom gradu rješava na civilizovan i demokratski način, s ciljem 'prevazilaženja trenutnog stanja i bolje budućnosti škole i učenika'.

U ponedjeljak, 27. januara na Instagramu je objavljena fotografija devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici na kojoj su sa šubarama i uz podignuta tri prsta.

Slika je nastala nakon završene priredbe u školi povodom školske krsne slave Sveti Sava, a ispod nje piše: "Braća četnici".

„Odbornici osuđuju svaki vid nacinalne, vjerske i druge vidove mržnje i netrpeljivosti, a pogotovo u institucijama obrazovanja“, jedan je od zaključaka Skupštine opštine Srebrenica.

Skupština je formirala komisiju koja ima zadatak da sačini izvještaj i predloži rješenja, te ih dostavi odbornicama za prvu narednu sjednicu.

Uoči donošenja zaključaka, na sjednici Skupštine opštine Srebrenica su se odbornici međusobno optuživali, a tek nakon tri pauze su zaključci usvojeni.

„Nije ovo incident koji se ne dešava u drugim zajedicama, komentar je šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) na fotografiju sa društvene mreže Instagram na kojoj su prikazana devetorica dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici sa šubarama i uz podignuta tri prsta.

Kavalek je u četvrtak u Srebrenici razgovarala sa predstavnicima Opštine Srebrenica, načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem o objavi fotografije koja je nastala nakon završene priredbe u školi povodom školske krsne slave Sveti Sava.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je rekao kako se radi o djeci koja ne podliježu krivičnoj odgovornosti, te da ono što zabrinjava su, kako je rekao, ‘prijetnje koje su upućene toj djeci i roditeljima’.

"Ako me pitate šta mislim da se desilo u školi, u školi se nije desilo ništa. Slike koje su nastale u školi su objavljene van škole i objavljene su na društvenim mrežama. Fotografije na kojima se nalaze djeca, u srpskoj narodnoj nošnji, sa šajkačama i šubarama i sa podignuta tri prsta", rekao je Grujičić i dodao da 'kada pobijedi reprezentacija Srbije, Novak Đoković, da dižu tri prst.'

Rukovodstvo i stručna služba škole obavili su 29. januara razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje, navodi se u saopćenju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dodaju i da je "stručni tim škole zadužen da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama."

XS
SM
MD
LG