Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Braća Vučić nisu bili u kontaktu sa vlasnikom 'Jovanjice'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da ne postoje osnovi sumnje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej "bili u bilo kakvom kontaktu ili komunikaciji" sa Predragom Koluvijom, osumnjičenim za uzgajanje marihuane na farmi "Jovanjica", niti da su pomaganjem ili na drugi način učestvovali u izvršenju krivičnog dela koje se Koluviji stavlja na teret.

Afera ’Jovanjica’, o navodnoj poveznosti vrha vlasti Srbije sa uhapšenim za proizvodnju droge, otvorena je krajem 2019. godine kada je na istoimenom poljoprivrednom imanju kod Stare Pazove pronađena plantaža marihuane. Uhapšeno je devet osoba, među kojima i vlasnik imanja Predrag Koluvija koji je osumnjičen da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane, kao i da je falsifikovao isprave i nedozvoljeno držao oružje.

Tužilaštvo je povodom krivične prijave koju je 9. decembra 2019. godine podneo gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS Miloš Vučević protiv Aleksandra i Andreja Vučića a u vezi slučaja "Jovanjica", utvrdilo da "ne postoje osnovi sumnje da su Aleksandar i Andrej Vučić izvršili bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

"Iz izveštaja o prikupljanju podataka iz mobilnih telefonskih uredjaja i SIM kartica oduzetih od Predraga Koluvije, sačinjenog od strane Službe za specijalne istražne metode MUP Srbije, akvizicijom memorisanog sadržaja kao i sadržaja svih instaliranih aplikacija za komunikaciju putem interneta, proizilazi da nije utvrdjen nijedan kontakt sa Aleksandrom i Andrejem Vučićem, niti da se komunikacije koje su ostvarene 13. i 14. novembra 2019. godine putem mobilne mreže ili internet aplikacija mogu dovesti na bilo koji način u vezu sa Aleksandrom i Andrejem Vučićem", stoji u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Sada i predsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije i njegovog brata zbog navoda o njihovoj povezanosti sa Predragom Koluvijom.

Cilj krivične prijave je, kako je naveo, bio da se „utvrdi istina o navodima predstavnika opozicije o povezanosti braće Vučić sa vlasnikom imanja "Jovanjica" kod Stare Pazove.

XS
SM
MD
LG