Dostupni linkovi

Elektroprivreda Srpske: Poziv radnicima za prijavu na stimulativne otpremnine


Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) raspisala je u petak interni poziv radnicima koji žele dobrovoljno da se prijave za stimulativnu otpremninu.

U sklopu reorganizacije Elektroprivrede Republike Srpske, u distributivnim preduzećima, će biti otpušteno 600 radnika, a planom restruktuiranja predviđen je proces razdvajanja distributivnih preduzeća iz sistema ERS.

Pravilnikom o stimulativnoj otpremnini i naknadi za ekonomsko – socijalno zbrinjavanje radnika, svi zaposleni podijeljeni su u četiri grupe.

Visina stimulativne otpremnine za dobrovoljni odlazak određene su brojem godina radnog staža i prosječnom neto platom za prvih devet mjeseci 2019. godine.

Radnicima koji imaju utvrđenu invalidnost, umanjenu radnu sposobnost, koji pripadaju porodicama palih boraca, samohrani roditelji i hranitelji, imaju pravo da im se ukupan iznos otpremnine uveća za dodatnih pet odsto.

Ratni vojni invalidi od I do IV kategorije imaju pravo na uvećane otpremnine od šest do petnaest odsto. Na nivou holdinga Elektroprivrede će se formirati samo jedan snadbijevač električne energije.

U saopštenju Elektroprivrede, početkom novembra 2019.,se navodi da je odluka o neophodnosti smanjenja broja zaposlenih za 15 odsto donesena na osnovu rezultata analize broja zaposlenih i njihove kvalifikacione strukture.

"Ključna promjena koju donosi aktuelna reorganizacija elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj je razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja u posebne privredne subjekte koji će funkcionisati na strukovnim principima uz daleko efikasnije poslovanje u odnosu na dosadašnju praksi", dodaje se u saopštenju Elektroprivrede RS.

Restruktuiranje Elektroprivrede Republike Srpske proizilazi iz obaveza Bosne i Hercegovine prema Evropskoj energetskoj zajednici, na osnovu Sporazuma o pristupanju iz 2007. godine.

Sporazum podrazumijeva liberalizaciju tržišta električne enerergije, odnosno uvođenje komercijalnih snabdjevača na tržište i slobodan izbor snabdjevača korisnika.

Studiju restruktuiranja distributivne djelatnosti i snabdijevanja u sistemu Elektroprivrede RS radi kuća PricewaterhouseCoopers – PwC.

Bosna i Hercegovina (BiH) je posljednja zemlja na prostoru Zapadnog Balkana po ispunjavanju obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, izjavio je u Sarajevu, 14. januara, Janez Kopač, direktor Sekretarijata te organizacije.

On je na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o ovoj temi ponovio kako BiH još uvijek nije usvojila državni zakon o gasu i električnoj energiji, te da električnu energiju iz obnovljivih izvora osigurava u samo 25 posto procenata.

Naglasio je kako je zbog toga Bosna i Hercegovina i prva u regiji po broju prekršajnih postupaka koje je Energetska zajednica pokrenula prema toj zemlji.

XS
SM
MD
LG