Dostupni linkovi

Izraelska vojska napala Gazu posle ispaljivanja tri rakete


Izraelska vojska je danas saopštila da je pokrenula obimne napade iz vazduha na mete ekstremista u pojasu Gaze ubrzo nakon što su oni ispalili tri rakete na Izrael, od kojih su dve presretnute.

Izveštaja o žrtvama i o velikoj šteti posle razmene vatre prošle noći nije bilo.

Dogodilo se to u vreme pojačane napetosti nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio svoj bliskoistočni plan, inicijativu za okončanje sukoba koja je uveliko u korist Iraela i koju su Palestinci odbacili.

Gaza je bila relativno mirna poslednjih meseci jer su egipatski i posrednici UN nastojali da se učvrsti neformalno primirje između Izraela i Hamasa.

Hamas je zaustavio raketiranje i smanjio proteste koji su se održavali jednom nedeljno duž granice s Izraelom i često prerastali u nasilje.

U zamenu za to Izrael je ublažio blokadu nad pojasom Gaze uvedenu nakon što je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast na toj teritoriji pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu 2007. godine.

I Hamas i Palestinska uprava u kojoj dominira Fatah su odbacili Trampov plan koji će omogućiti Izraelu da anektira sva svoja jevrejska naselja, uz dolinu Jordan, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestincima je ponuđena ograničena samouprava u Gazi i delovima Zapadne obale i nekim retko naseljenim područjima u Izraelu u odgovoru za ispunjenje duge liste uslova.

Hamas se zarekao da su sve opcije otvorene odgovarajući na predlog ali se ne veruje da teži ratu s Izraelom.

Palestinski ekstremisti su vodili tri razorna rata s Izraelom otkako Hamas vlada Gazom.

Palestinci su danas pozvali na velike demosntracije nakon tradicionalnih molitvi petkom u podne, uključujući i na čestom mestu sukoba, na svetilištu u Jerusalimu, svetom i za Jevreje i za muslimane.

XS
SM
MD
LG