Dostupni linkovi

Britanski ambasador u BiH: Da podržimo žrtve seksualnog nasilja


Britanski ambasador u BiH, Matthew Field
Britanski ambasador u BiH, Matthew Field

"Utišaj stigmu!" naziv je ulične akcije koja je u četvrtak 30. januara održana na Trgu djece Sarajeva s ciljem podizanja svijesti građana o problemu stigme s kojom se suočavaju žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini i u svijetu, prenosi agencija Fena.

Kampanja "Utišaj stigmu" je dio projekta "Promjena stavova prema seksualnom nasilju putem obrazovanja i podizanja svijesti u Bosni i Hercegovini", a profesorica sa Univerziteta u Birminghamu, Ujedinjeno Kraljevstvo Janine Natalya Clark vodi taj projekt u saradnji s nevladinom organizacijom Asocijacijom XY iz Sarajeva.

"Poznato je da žrtve koje su preživjele seksualno nasilje često doživljavaju stigmu, unutar svojih porodica, zajednica i u institucionalnom kontekstu. Međutim, učinjeno je vrlo malo na adresiranju ovog pitanja ili bavljenju činjenicom da žrtve često sudjeluju u samo-stigmatizaciji", kaže Janine Natalya Clark.

Podrška žrtvama seksualnog nasilja, naročito osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, jedan je od prioriteta britanske vlade, pa se na uličnoj akciji prisutnima pridružio i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field.

"Preživjele žrtve seksualnog nasilja su izložene stigmatizaciji i isključene u svojim zajednicama i zato je zadatak društva i svih nas da zaustavimo ovaj vid diskriminacije", kazao je britanski ambasador.

Izrazio je nadu da će kampanja "Utišaj stigmu" biti prilika da građani razmisle kako bolje da zagovaraju prava preživjelih žrtava seksualnog nasilja i kako da ih podrže u ostvarivanju potpune uloge u društvu.

"Potrebno je da stvaramo pozitivne narative i da pokrenemo zajednice u zajedničkoj borbi protiv stigme. Mladi u tome imaju važnu ulogu i zato mi je drago što su danas ovdje - spremni da daju svoju podršku žrtvama seksualnog nasilja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava različite inicijative u cilju borbe protiv stigmatizacije preživjelih seksualnog nasilja tokom konflikta, i ta podrška će se nastaviti u budućnosti", kazao je Matt Field, prenosi agencija Fena.

XS
SM
MD
LG