Dostupni linkovi

Četiri od deset žena u BiH iskusilo neki vid nasilja


Ilustracija
Ilustracija

Četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini iskusilo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je provela Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

U Bosni i Hercegovini trenutno ima devet sigurnih kuća, od toga šest u Federaciji BiH, a tri u Republici Srpskoj.

Nasilje u porodici je jedan od najrazvijenih problema, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Broj žrtava nasilja u porodici je u porastu iz godine u godinu.

OSCE je istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena u Bosni i Hercegovini sačinio 2018. godine s ciljem prikupljanja uporedivih podataka o različitim oblicima nasilja koje žene doživljavaju tokom čitavog života.

Analiza se bavila i nasiljem koje žene doživljavaju u konfliktnom i nekonfliktnom okruženju i uticajem koji nasilje ima na žene i na društvo u širem smislu, uključujući i njegove trajne posljedice.

Rezultati za Bosnu i Hercegovinu pokazuju da tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama. Četiri od deset žena u našoj zemlji izjavile su da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40 posto njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje. Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost/probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i, u konačnici, strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama.

Studija je provedena u sedam država članica OSCE-a: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Moldaviji, Ukrajini i na Kosovu.

XS
SM
MD
LG