Dostupni linkovi

Vlada Srbiije usvojila Medijsku strategiju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Premijerka Srbije Ana Brnabić napisala je na svom Tviter nalogu da je Vlada Srbije usvojila Medijsku strategiju do 2025. godine.

Ista radna grupa nastaviće da radi na Akcionom planu za njenu impementaciju, napisala je Brnabić.

„Hvala članovima Radne grupe i partnerima iz Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer“, navela je Brnabić.

Ovo je prvi korak, navela je ona, ostaćemo posvećeni ovom poslu.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je 23. januara da je „konačno usaglašen tekst Medijske strategije“ i da će posle njenog usvajanja, krenuti izrada seta medijskih zakona, koji treba da regulišu mnoge stvari koje se sada dešavaju u oblasti informisanja.

"Verujem da će u narednom kratkom roku setom medijskih zakona moći da se regulišu ta delikatna pitanja", rekao je Vukosavljević na sednici Skupštine.

Ovo je drugi pokušaj izrade nove Medijske strategije. Krajem marta 2018. godine saopšteno je da je Medijska strategija završena, iako su radnu grupu nekoliko meseci pre toga napustili predstavnici najvećih medijskih udruženja, koji su ocenili da je ta strategija nelegitiman dokument. Nakon toga predstavnici vlasti objavili su da je izrada medijske strategije obustavljena.

Nova radna grupa formirana je u junu 2018. U saopštenju Medijske koalicije u decembru je navedeno da su u izradi Nacrta medijske strategije Srbije do 2024. godine aktivno učestvovali i njihovi predstavnici i udruženja, ali da se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

XS
SM
MD
LG