Dostupni linkovi

Samoopredeljenje i DSK i dalje bez dogovora o formiranju zajedničke vlade


Isa Mustafa i Albin Kurti
Isa Mustafa i Albin Kurti

Ni nakon višesatnog sastanka sa predstavnicima država Kvinte u Prištini, između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) nema dogovora o formiranju zajedničke vlade.

"Nema sporazuma upravo zbog insistiranja DSK na povratak na situaciju od pre 26. decembra. Za nas kao pokret Samoopredeljenje to je neprihvatljivo", kazala je Aljbuljena Hađiu (Albulena Haxhiu) iz pokreta Samoopredeljenje nakon sastanka.

Iz te dve partije su rekli da su predstavnici Kvinte samo informisani o procesu pregovora, a ne da su bili pozvani kako bi posredovali u postizanju sporazuma.

DSK inače insistira da dobije mesto predsednika Skupštine, a na koje je 26. decembra izabran poslanik pokreta Samoopredeljenje, Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca). Pored toga, zahteva i pet ministarstva i mesto predsednika države 2021.

Predsednik DSK Isa Mustafa rekao je kratko medijima da ostaju otvoreni za saradnju ukoliko Samoopredeljenje prihvati njihove uslove o zajedničkoj vladi.

"Spremni smo da u svakom trenutku postignemo sporazum", istakao je on.

Hađiu iz Samoopredeljenja je kazala i da se ne može reći da su pregovori o formiranju zajedničke vlade završeni budući da imaju još nedelju dana za finalizaciju sporazuma.

"Ne mogu da garantujem da ćemo postići sporazum ali garantujem posvećenost Samoopredeljenja da se on postigne", kazala je Hađiu.

Ona je kazala da Samoopredeljenje nema drugog partnera za formiranje vlade osim za Demokratski savez Kosova.

Inače, predstavnici država Kvinta ranije u utorak su saopštili da neće posredovati u procesu formiranja vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG