Dostupni linkovi

Zemlje KVINTE neće posredovati u formiranju Vlade Kosova


Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Albin Kurti
Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Albin Kurti

Ambasade država KVINTE na Kosovu saopštile su da se “neće baviti posredovanjem” u procesu formiranja vlade na Kosovu. Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a razjasnile su svoj stav u vezi procesa formiranja vlade na Kosovu a “u svetlu nedavnih spekulacija”.

“Nećemo se baviti posredovanjem. Ohrabrujemo sve političke aktere na Kosovu da se fokusiraju na težnje naroda Kosova”, navodi se u saopštenju.

Takođe se citira i njihova izjava od 30. avgusta 2019, u kojoj stoji da: „Svaka sugestija da naše vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima je netačna ... odgovornost za budućnost Kosova, za kosovske lidere i za samo Kosovo leži samo na vama, na narod Kosova“.

Usledilo je saopštenje i pokreta Samoopredeljenje u kom se navodi da se na ambasadore ni jednom nije gledalo kao na posredenike, već samo na kao eventualnu pomoć "za šta su i sami izrazili spremnost".

Pokret Samoopredeljenje, pobednik prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, je dan ranije saopštio, posle još jednog neuspešnog sastanka sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) o formiranju vlade, da su se dve strane složile da se sastanu sa ambasadorima država Kvinte.

Ove dve partije mesecima vode pregovore o postizanju sporazuma o zajedničkoj vladi. Ni sastanak u ponedeljak uveče nije rezultovao dogovorom.

Mandatar buduće vlade, lider pokreta Samoopredejenje Aljbin Kurti (Albin Kurti), trebalo bi da sledeće nedelje predstavi Skupštini Kosova sastav nove vlade.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Agim Veljiu (Agim Veliu) izjavio je u ponedeljak da ta partija i dalje zahteva poziciju predsednika Skupštine kao i pet ministarstva i obećane glasove za predsednika države 2021.

Iz Samoopredeljenja protive se da ustupe poziciju predsednika Skupštine a na kojoj je već izabran njihov poslanik Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca).

XS
SM
MD
LG