Dostupni linkovi

Đukanović se sastao sa ambasadorom Srbije


Ambasador Srbije Vladimir Božović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Ambasador Srbije Vladimir Božović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, danas je u rezidenciji na Cetinju predao akreditivna pisma predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Razlike po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti ne treba da budu iskorišćene za pogoršanje odnosa između Crne Gore i Srbije, već predstavnici državne politike treba da prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, na sastanku sa Božovićem, prenosi RTCG.

Đukanović je poručio da Crna Gora želi da sa svim susjedima i sa Srbijom gradi odnose na osnovu punog uvažavanja nezavisnosti, kao i u duhu istorijske upućenosti i bogatog nasljeđa dva naroda.

On je uz poruke dobrodošlice istakao zadovoljstvo što je novoimenovani ambasador Srbije odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, što može biti dobar input za učvršćivanje razumijevanja, prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje.

"U kontekstu veoma izraženih ekonomskih interesa, Crna Gora Srbiju smatra najvažnijim trgovinskim partnerom", kazao je Đukanović, uz želju za dalji razvoj tih odnosa. On je uputio i na zajedničke interese u pogledu integracije u EU što, smatra on, može doprinijeti boljoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju krajnjeg cilja punopravnog članstva u EU.

Uz podsjećanje da su odnosi dvije države od obnove nezavisnosti imali uzlazan karakter, ukazao je na postojanje određenih pitanja koja se aktiviraju u vidu izvjesnih razlika i nerazumijevanja, čemu se svjedoči ovih dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"On je naglasio da to ne treba da bude iskorišćeno kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju. Takve situacije, dodatno obavezuju predstavnike državne politike da javnosti prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju, već da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu", kazao je Đukanović.

On je dodao da postoje teme oko kojih postoje različiti stavovi.

"Ali to ne znači da ne treba da komuniciramo", poručio je Đukanović.

Crna Gora će, rekao je on, rješavati svoje unutrašnje protivurječnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susjedima.

Božović je predstavio prioritete buduće saradnje dvije države u okviru svog mandata, naglašavajući jačanje ekonomske saradnje, prije svega kroz povećanje trgovinske razmjene i infrastrukturno povezivanje.

"Uporedo sa ekonomijom potrebno je dalje unapređivati kulturnu, naučnu i prosvjetnu saradnju", kazao je on.

Uz ocjenu da ta dva polja djelovanja treba relaksirati od političkih zamki, naglasio je da je crnogorska državnost neupitna, da ne može biti osporavana, kao i da Crna Gora kao suverena država samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku.

"U tom smislu, poručio je da će svoj diplomatski kapacitet posvetiti razvoju najboljih mogućih odnosa između dvije zemlje koje su nezavisne i međunarodno priznate države", kaže se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG