Dostupni linkovi

Održan samit zemalja Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu


Predsednici skupština zemalja Zapadnog Balkana potpisali su zajedničku deklaraciju sa predsednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sassolijem i predsednikom hrvatskog Sabora, Gordanom Jandrokovićem u ime predsedavajućeg EU.

Putem zajedničke deklaracije, Evropski savet se poziva da nastavi da podržava evropsku perspektivu regiona, na osnovu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje.

U zajedničkoj deklaraciji se smatra da bi Zagrebački samit trebalo da bude ključan u “vraćanju kredibiliteta politike proširenja i davanju procesa novom i efikasnom zamahu kroz konkretne zaključke koji bi približili region EU te obezbedili održivost evropske perspektive Zapadnog Balkana”.

Takođe se očekuje da takozvana zapadnobalkanska šestorka, bude potpuno povezana u procesu rada Konferencije o budućnosti Evrope.

Na samitu su učestvovali predsednici skupšina svih zemalja regiona. Ovaj skup je inicijativa predsednika Evropskog parlamenta, Davida Sassolija i održan je pod njegovim pokroviteljstvom. Radi se o prvom okupljanju u ovom formatu u sedištu EP.

Cilj ovog skupa jeste jače učešće parlamenata kako u procesu proširenja, tako i svim ostalim procesima koji su vezani za region i EU, uključujući i Berlinski proces.

XS
SM
MD
LG