Dostupni linkovi

Održano suđenje Salihoviću optuženom za zlupotrebu položaja ili ovlaštenja


Goran Salihović
Goran Salihović

Suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Bosne i Hercegovine, održano je u utorak, u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio polovinom decembra 2018. godine, Salihovića tereti za zlupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Salihović se tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu višem od 25 hiljada eura, odnosno, da je od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu.

Ovaj predmet je do sada bio u nadležnosti tri suda (Suda BiH, Općinskog suda Sarajevo i Kantonalnog suda Sarajevo).

Salihović je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo je, početkom februara iste godine, taj Sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na Opštinski sud, zbog, kako je tada obrazloženo, „osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja”.

Opštinski sud Sarajevo je kasnije opozvao ročište kada je suđenje trebalo početi i donio rješenje kojim se proglašava nenadležnim za odlučivanje u ovom predmetu, nakon čega je spis dostavljen Sudu BiH na odluku o pjenosu vođenja krivičnog postupka nadležnom sudu.

Sud BiH je, po zaprimanju tog rješenja, predmet vratio Opštinskom sudu, uz odgovarajuće obrazloženje, da bi spis, zbog zaprijećene kazne, potom bio upućen Kantonalnom sudu Sarajevo na rješavanje.

Naredno ročište zakazano je 19. februar, kada će biti ispitana četiri svjedoka tužilaštva.

Nijedan od dosadašnjih glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, u 16 godina koliko postoji ova funkcija, nije završio svoj mandat.

Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je otišao na bolovanje a zatim, podnio ostavku 2008. (kasnije je kao razlog navodio brojne pritiske kojim je bio izložen).

Na njegovo mjesto došao je Milorad Barašin, koji je sa mjesta glavnog tužioca smijenjen odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, zbog „neprimjerenih kontakata“ sa pripadnicima kriminalnog miljea.

Njegovo mjesto zauzeo je Goran Salihović, protiv kojeg je prvo pokrenut disciplinski postupak a nakon toga podignuta je optužnica za zloupotrebu položaja i ovlasti.

XS
SM
MD
LG