Dostupni linkovi

Crna Gora demantuje da želi odložiti potpisivanje


Srbija i Hrvatska su nedavno potpisale bilateralni sporazum o izručivanju građana, 29. jun 2010. Na fotografiji ministri pravde dvije zemlje - Snežana Malović i Ivan Šimonović. Foto: Saša Čolić
Srbija i Hrvatska su nedavno potpisale bilateralni sporazum o izručivanju građana, 29. jun 2010. Na fotografiji ministri pravde dvije zemlje - Snežana Malović i Ivan Šimonović. Foto: Saša Čolić
Medijske spekulacije da Crna Gora želi da odloži potpisivanje bilateralnog sporazuma sa Srbijom o izručenju sopstvenih državljana okrivljenih za krivična djela drugoj državi, iz crnogorskog ministarstva pravde su oštro demantovali.

Crnogorski mediji su prenijeli tvrdnje dijela beogradske štampe da je Ministarstvo pravde Crne Gore, diplomatskim putem, obavijestilo srpske kolege da do potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju sa Srbijom neće doći brzo.

List Danas je objavio da Ministarstvo pravde Crne Gore, u pismu upućenom srpskom ministarstvu traži odlaganje potpisivanja sporazuma sa Srbijom o ekstradiciji svojih državljana.

Odbacujući navode beogradske štampe u reakciji crnogorskog ministarstva pravde je potvrđeno da je pismo poslato 10 avgusta, ali da se u njemu potvrđuje spremnost da se sa Srbijom inovira ugovor o izručenju i objašnjena procedura za zaključenje bilateralnih ugovora.

"Ministarstvo pravde Crne Gore odbacuje kao neistinite i ne dobronamjerne navode objavljene u jučerašnjem broju beogradskog dnevnog lista "Danas" da Crna Gora traži odlaganje zaključenja bilateralnog ugovora sa Republikom Srbijom o izručenju učinilaca krivičnih djela. Radi crnogorske i regionalne javnosti skrećemo pažnju da je riječ o više nego očiglednom pokušaju krive interpretacije teza is saopštenja Ministarstva pravde od 10. avgusta 2010 godine u kome je još jednom potvrđena spremnost Vlade Crne Gore da zaključi ugovor o izručenju sa Republikom Hrvatskom i da se sa Republikom Srbijom inovira ugovor o izručenju učinilaca krivičnih djela i objašnjena procedura za zaključenje navedenih bilateralnih ugovora",
kaže sekretarka ministarstva Nataša Pešić.

Nedavno je ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila da će Sporazum o izručenju vlastitih državljana između Crne Gore i Srbije biti potpisan u narednih mjesec dana te da će Ugovorom će biti omogućeno izručenje okrivljenih za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, i još jednog broja teških krivičnih djela.


Činjenice su izvrnute u insinuacije, a volja za saradnju se prikazuje kao spremnost na opstrukciju, ocjenjuje Pešić.
Crnogorska strana nije precizirala termin zaključenja sporazuma, pa je nedavno pismo upućeno ministarstvu pravde Srbije u dijelu medija protumačeno kao odlaganje sporazuma. Takvo tumačenje je sektretarka crnogorskog ministarstva pravde nazvala senzacionalističkim.

"Činjenice su izvrnute u insinuacije, a volja za saradnju se prikazuje kao spremnost na opstrukciju. Već viđeno.U takvom svijetlu stavlja se znak pitanja i iznad redovne vladine procedure utvrđivanja platforme za zaključenje bilo kog međunarodnog ugovora, pa i ugovora o izručenju sa Srbijom. Posebno kada se dnevni list "Danas" pozove na dnevnu novinu "Novosti" i njihova senzacionalna otkrića sa crnogorskih planina, dobijamo sinergetski efekat neistine i loše namjere. Toliko puta viđenu formulu za uspjeh žute štampe,"
izjavila je Pešić.

Radne grupe Crne Gore i Srbije su sredinom jula započele pregovore o o sporazumu o izručenju svojih državljana. Tim pregovorima su prethodile višemjesečna prepucavanja dva ministarstva i drugih institucija oko neizručenja više osoba koje su u Crnoj Gori i Srbiji optuženi za organizovani kriminal i ratne zločine.

Tako Srbija potražuje nekoliko osoba sa crnogorskim državljanstvom koje su u Srbiji optužene ili osumnjičene za učešće u organizovanom kriminalu sa optuženim Darkom Šarićem, a Crna Gora potražuje nekoliko državljana Srbije koji su optuženi za ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore.

Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Vujanović i Tadić najavili sporazum o izručivanju

I Crna Gora spremna na sporazum o ekstradiciji
XS
SM
MD
LG