Dostupni linkovi

Vujanović i Tadić najavili sporazum o izručivanju


Predsjednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Boris Tadić, 8. juli 2010, Foto: Savo Prelević
Predsjednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Boris Tadić, 8. juli 2010, Foto: Savo Prelević
Srbija podržava Crnu Goru na putu evropskih i NATO integracija, dvije zemlje očekuje potpisivanje sporazuma o izručenju osumnjičenih za organizovani kriminal i terorizam, postoji puno prostora za ekonomsku saradnju i treba nastaviti razgovore o dvojnom državljanstvu, neki su od stavova predsjednika Srbije i Crne Gore Borisa Tadića i Filipa Vujanovića u četvrtak na Cetinju.

Odnosi Srbije i Crne Gore idu uzlaznom putanjom i budućnost dvije zemlje je u Evropskoj uniji zajednički su konstatovali predsjednici dvije zemlje Boris Tadić i Filip Vujanović na Cetinju. Srpski predsjednik je podržao integracije Crne Gore u evropsku Uniju ali i u NATO.

,,Srbija iskreno podržava nameru Crne Gore da postane članica NATO-a. Pri tom, Srbija zadržava neutralnost odlukom Skupštine Srbije, sa namerom da dalje doprinosi procesu ostvarivanja najvećeg stepena bezbednosti u regionu. U tom kontekstu mislim da je vrlo jasna i praktična posledica zajedničko objavljivanje da smo spremni da potpišemo sporazum između dve vlade o međusobnom izručivanju naših državljana koji su bili uključeni u akte organizovanog kriminala", kazao je Tadić.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je ocjenio da dvije zemlje očekuje potpisivanje niza bilateralnih sporazuma među kojima je i ugovor o izručenju sopstvenih građana osumnjičenih za organizovani kriminal, ali i nastavak razgovora o dvojnom državljanstvu.

,,Saopštio sam predsjedniku Srbije da je za nas posebno važno da se što prije zaključi sporazum o ekstradiciji u organizovanom kriminalu i korupciji. Takođe sam iskazao očekivanje da se nastave razgovori o sporazumu o dvojnom državljanstvu kao i da se potpišu svi sporazumi koji će unaprijediti naše odnose u sferi ekonomije",
rekao je Vujanović.

Boris Tadić i Milo Đukanović, 8. juli 2010, Foto: Savo Prelević
Tadić je ponovio da Srbija "ne pokazuje razumijevanje" za crnogorsku odluku da prizna Kosovo i da ona ima i praktičnu posledicu a to je pitanje razgraničenja. Tadić je rekao da je sa sagovornicima u Crnoj Gori razgovarao o pitanjima razgraničenja u regionu i u tom smislu ocijenio da ostaju neka otvorena pitanja razgraničenje Srbije s Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

A crnogorski predsednik je pozvao Prištinu i Beograd da bez isključivosti razgovaraju o problemima, jer je to u interesu čitavog regiona.

Nakon razgovora sa srpskim presjednikom, crnogorski premijer Milo Đukanović je rekao da je razgovor bio koristan u cilju boljeg razumjevanja i pravilnoj identifikaciji prioritetau razvoju bilateralne saradnje. Na pitanje novinara da li je razgovarano o tvrdnjama da se pojedini savjetnici predsjednika Tadića miješaju u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori tokom lokalnih izbora, Đukanović je rekao da je o tome informisao Tadića.

,,To je nešto sa čim sam svakako upoznao predsjednika Tadića, ali to nije, da kažem, dominiralo u našim razgovorima. Znate, mimo susreta predsjednika država i predsjednika vlada kontinuirano se odvija razmjena informacija nadležnih državnih organa i službi. Takođe, razmjena informacija među bezbjednosnim agencijama ANB i BIA. Tako da je određenih kontakata na tu temu bilo i biće ih", naveo je Đukanović.

Krivokapić optužuje Vujanovića

Glavna medijska tema vezana za posjetu Tadića je isključivanje iz protokola susreta srpskog predsjednika sa šefom parlamenta Rankom Krivokapićem. Vujanović je, objašnjavajući zašto je izostao sastanak Tadića i predsjednika Skupštine Ranka Krvokapića, rekao da je to stvar protokola koji je zajednički dogovoren.

Poslanici crnogorskog parlamenta različito komentarišu činjenicu da protokolom nije predviđen susret predsejdnika Srbije Borisa Tadića sa šefom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem. Tadić će se tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori sastati sa premijerom Milom Đukanovićem, predsejdnikom Filipom Vujanovićem, ali se neće susresti sa drugim čovjekom države - predsjednikom parlamenta.

Krivokapić je sinoć indirektno optužio predsjednika Filipa Vujanovića da šalje lošu poruku Srbiji zbog izostanka sastanka predsjednika Srbije sa šefom parlamenta.

,,To predstavlja presedan u ugošćavanju šefova država. To može uticati na naše odnose, a u dobroj želji da te odnose popravimo ne šaljemo dobru poruku, ali stanje je takvo i idemo dalje. Mislim da nije dobro što nijesmo uvažili gospodina Tadića kako je on uvažio predsjednika Vujanovića kada je bio u posjeti Republici Srbiji đe je bio i obezbijeđen kontakt sa parlamentom", kazao je Krivokapić.
Protokol mogao prilagoditi činjenici da, ako je razlog njegovo navodno pretpostavljeno odsustvo, činjenica je da je čovjek u Crnoj Gori i da je planirao vrijeme da se sretne sa gospodinom Tadićem, ocjenjuje predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković.


Poslanik Demokratske partije socijalista i predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković je ocjenio izostavljanje predsjednika Skupštine sa liste sastanaka predsjednika Srbije, neuobičajenim i teško objašnjivim, te da je Tadiću trebalo omogućiti da se sastane sa kompletnim državnim vrhom kako predsjednicima države i Vlade tako i šefom Parlamenta.

,,Neuobičajeno je i za mene nejasno. Ako me pitate o namjeri li ne namjeri onih koji prave protokol, mislim da to teško mogu objasniti. Ne bih šekulisao, ne znam o čemu se radi. Pitaću gospodina Krivokapića. Dosta je rekao kada je upozorio da se ipak time šalje jedna poruka na kraju samoj državi Srbiji zašto drugog predsjednika, pa čak i nižeg da ne kažem službenika, primaju svi naši ljudi. Ja sam iskreno zapitan o čemu se radi. Nemam razumijevanje da se neće gospodin Tadić, bez obzira na sve, jer se protokol mogao prilagoditi činjenici da, ako je razlog njegovo navodno pretpostavljeno odsustvo, činjenica je da je čovjek u Crnoj Gori i da je planirao vrijeme da se sretne sa gospodinom Tadićem. Vidjećemo", oprezan je u ocjeni Vuković.

Predsjednik nije prenosio poruke?

Odgovarajući na pitanje da li je izostanak susreta predsjednika parlamenta sa srpskim predsjednikom predstavlja ignorisanje crnogorske Skupštine, poslanik i predsjednik opozicione Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže da to pitanje treba da bude upućeno na najviše državne adrese.

,,Prosto onaj koji organizuje sastanak vodi računa o tome s kim će da razgovara predsjednik države. Smatram prosto da
Poslanik i predsjednik opozicione Nove demokratije Andija Mandić tvrdi kako je siguran da predsjednik parlamenta nije uvijek baš prenosio poruke poslanika vlasti i opozicije onim predsjednicima sa kojima se sastajao.
postoji dovoljno prostora da svi prenesemo poruke koje želimo predsjednicima države koji dolaze u Crnu Goru, pošto sam siguran da predsjednik parlamenta nije uvijek baš prenosio poruke poslanika vlasti i opozicije onim predsjednicima sa kojima se sastajao. Uvijek postoji dovoljno prostora i za onu aktivnost koja ne podrazumijeva čitav parlament i ne smatram da je parlament ponižen zbog toga",
ocjenjuje Mandić.

Mandić kaže da će se tokom dana sresti sa predsjednikom Srbije.

,,Ja sam večeras pozvan na prijem koji organizuje ambasador Srbije u čast dolaska predsjednika Srbije u Podgorici, kao i veliki broj građana Crne Gore. Takođe, dobio sam poziv za jednu večeru", potvrdio nam je Mandić.

I poslanik Socijalističke narodne partije Milan Knežević nije nimalo iritiran zbog činjenice da je izostao susret Tadića sa Krivokapićem.

,,Nadamo se da će se cijela stvar izgladiti tokom narednog dolaska predsjednika Srbije u Crnu Goru, ukoliko tada predsjednik države bude Filip Vujanović a predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, kao i da cijeli ovaj slučaj, neće poremetiti idilične odnose DPS-a i SDP-a", kaže Knežević.

Pozivajući se na izvore u Krivokapićevoj Socijaldemokratskoj partiji, "Vijesti" pišu da je "krivac" za izostanak tog susreta predsjednik Crne Gore Vujanović.

Vujanović je navodno to uradio zato što je Krivokapić uoči lokalnih izbora u Crnoj Gori indirektno medijima potvrdio da se predsjednik Crne Gore tajno sastao sa Tadićem.

Srpski predsjednik će nakon susreta sa dvojicom najviših zvaničnika obići cetinjski i pivski manastir, sjedište M-tela koji je u vlasništvu srpskog Telekoma, Herceg Novi i selo Smriječno u Opštini Plužine gdje je rođen njegov otac.

Odnosi Crne Gore i Srbije su pogoršani od kada je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose sa tom zemljom. Potom je došlo do spora između institucija dvije države i međusobnog optuživanja oko toga ko se nedovoljno bori protiv organizovanog kriminala, da bi uslijedile i optužbe za miješanje u unutrašnje političke odnose druge države i do otkazivanja bilateranih susreta.

*****
Više o reakcijama u Beogradu na posjetu Tadića Podgorici, ukoliko vas zanima, možete pročitati u tekstu: Beograd konačno 'progutao' crnogorske poteze
XS
SM
MD
LG