Dostupni linkovi

Održana Svetosavska akademija u Podgorici


Mitropolit Amfilohije u Hramu Hristovog vaskrsenja, Podgorica, 26. januar 2020.
Mitropolit Amfilohije u Hramu Hristovog vaskrsenja, Podgorica, 26. januar 2020.

Vjernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve(SPC) predvođeno mitropolitom Amfilohijem večeras su nakon odsluženog molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja u molitvenoj litiji prošli ulicama Podgorice nakon čega je u Hramu održana svečana Svetosavska akademija.

Mitropolit Amfilohije je na akademiji istakao da nije dobro da crnogorska vlast "priznaje lažnu državu Kosovo" i odriče se prošlosti.

"Nije čudo da ti koji se odriču prošlosti donose okupatorske i bezbožničke zakone. To nije zakon o slobodi, nego o porobljenju”, rekao je Amfilohije.

On je istakao da litije treba da budu bez partijskih, pa i nacionalnih obilježja. Istakao je da mu se javljaju mnogi policajci koji ga mole da litije budu samo crkvene. Govoreći o sinoćnjim dešavanjima na Zlatici, pitao je kome smeta trobojka koja označava "slobodu, jednakost i bratstvo".

Bez registracije, SPC u Crnoj Gori pravno ne postoji?

Molitvene litije se organizuju se dva puta nedeljno u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u gotovo svim gradovima u Crnoj Gori.

Zakon je usvojen 27. decembra 2019. i od tada se širom Crne Gore održavaju protesti vjernika Srpske pravoslavne crkve koja je taj zakon okarakterisala "pokušajem otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori".

Za SPC sporna je prije svega formulacija zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

Tokom večerašnje litije u Nikšiću učesnici su prošli kroz prigradsko naselje Rastoci, pored kuće predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koju su obezbjeđivale jake policijske snage.

XS
SM
MD
LG