Dostupni linkovi

Salvini nije osvojio uporište ljevičara


Mateo Salvini
Mateo Salvini

Lider italijanske desno orijentisane Lige Mateo Salvini nije uspio da prekine višedecenijsku vladavinu ljevičara u regionu Emilija-Romanja na jučerašnjim izborima, koji su donijeli olakšanje centralnoj vladi lijevog centra, javlja Rojters.

Salvini je vodio intenzivnu kampanju u ovom regionu od početka godine i trudio se da pobijedi u nadi da će time oboriti i nacionalnu koalicionu vladu, koja je opterećena unutrašnjim sukobima.

"Vladajuća većina izašla je iz regionalnih izbora još jača", izjavio je lider vladajuće Demokratske stranke /PD/ Nikola Zingareti i dodao da Salvini nije uspio da obori vladu.

Poslije prebrojavanja 99 odsto glasova, guverner iz PD-a Stefano Bonačini vodi sa 51,4 odsto glasova ispred kandidata Lige, koji je dobio 43,7 odsto glasova.

Italijanske državne hartije od vrijednosti danas su ojačale, pošto finansijska tržišta tumače ovaj rezultat kao pozitivan za stabilnost vlade stare pet mjeseci.

Vlada ne bi bila u obavezi da podnese ostavku ni da je Salvini pobijedio, ali bi deveti uzastopni trijumf desnice na regionalnim izborima pojačao pritisak na krhku vladajuću koaliciju.

XS
SM
MD
LG