Dostupni linkovi

Slučajevi korona virusa u Singapuru i Vijetnamu, grad Vuhan zatvoren


Željeznička stanica u Vuhanu
Željeznička stanica u Vuhanu

Prvi slučaj korona virusa potvrđen je u Singapuru, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva Singapura, javlja Reuters.

66-godišnji muškarac koji je pozitivan na ovaj virus je stanovnik grada Vuhan, koji je epicentar virusa. U Singapur je stigao sa porodicom 20. januara i trenutno se nalazi u izolaciji u bolnici.

Jedan od njegovih saputnika također je hospitalizovan kao potencijalni oboljeli.

I Ministarstvo zdravstva Vijetnama saopćilo je da su dva kineska državljana u Vijetnamu oboljela od korona virusa, ali su u „dobrom stanju“. Otac i sin su u bolnici, a u Vijetnam su također došli iz Vuhana.

Izvor epidemije je kineski grad Vuhan, u kojem su vlasti zatvorile saobraćajne mreže i savjetuju građanima da ne putuju. Ukupni broj slučajeva epidemije korona virusa je 634, objavila je u četvrtak kineska državna televizija.

Krajem srijede zabilježeno je 17 smrtnih slučajeva od virusa, svi u i oko grada Vuhan.

Kineske vlasti u četvrtak su se odlučile da zatvore tri grada u kojima živi više od 18 miliona osoba, u potezu bez presedana, kako bi pokušali obuzdati širenje smrtonosnog novog virusa, prenosi AP.

Virus se proširio u druge dijelove svijeta tokom perioda intenzivnih putovanja zbog kineske Nove godine.

* INFOGRAFIKA: Novi korona virus - šta znamo

Policija, specijalne jedinice i paravojne trupe čuvali su željezničku stanicu u gradu Vuhan, gdje su metalne barijere u 10 sati ujutro blokirale ulaze.

Inače pune gradske ulice, tržni centri, restorani i drugi javni prostori u gradu od 11 miliona ljudi neobično su tihi.

Osim što su zatvorili željezničku stanicu, vlasti su zatvorile aerodrom zaustavile i trajekte, metro i autobuske linije. Vlasti su najavile da će slične mjere stupiti na snagu u petak u obližnjim gradovima Huangang i Ezou. U Huangangu su zatvorena i pozorišta, internetski kafei i drugi zabavni centri.

XS
SM
MD
LG