Dostupni linkovi

Tramp najavio da će uskoro objaviti mirovni plan za Bliski istok


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će po svoj prilici objaviti svoj dugoočekivani bliskoistočni mirovni plan pre nego što se sledeće sedmice sastane s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim glavnim političkim rivalom Benijem Gancom.

"To je divan plan. To je plan koji će zaista delovati", rekao je Tramp sinoć novinarima u predsedničkom avionu na putu za saveznu državu Floridu, na sastanak njegove Republikanske stranke.

Na pitanje kada će plan biti objavljen, Tramp je rekao da će to verovatno biti malo pre sastanka s Netanjahuom i Gancom u Beloj kući.

Plan će biti objavljen u vreme kada Netanjahu traži imunitet od izraelskih poslanika od sudskog gonjenja zbog optužbi za korupciju.

Tramp je izrazio iznenađenje što su i Netanjahu i Ganc spremni da naprave pauzu u kampanji pred izbore 2. marta i da dođu u utorak u Vašington.

"Obojici će se dopasti da sklope sporazum. Oni žele da vide mir. Vidite, Izrael želi mir, Palestinci žele mir. Svi žele mir. Neće svako to da kaže", kazao je Tramp, prenosi Beta pozivajući se na AP.

On je rekao da je njegova administracija nakratko razgovarala s Palestincima koji su unapred odbacili američki mirovni plan.

Američki predsednik je najavio novi razgovor s Palestincima posle izvesnog vremena, ocenivši da oni imaju za to podsticaja.

"Siguran sam da će možda najpre reagovati negativno, ali je to zapravo vrlo pozitivno za njih. Mi smo im uzeli novac. To je za njih puno novca", rekao je Tramp.

SAD su prestale da finansiraju Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama koja je ostala bez stotina miliona dolara za projekte pomoći u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a prestale su da finansiraju i bolnice u Jerusalimu za Palestince.

Tramp je takođe zatvorio palestinsku diplomatsku misiju u Vašingtonu, rekavši da su Palestinci odbili da pregovaraju o miru s Izraelom.

Potpredsednik SAD Majk Pens pozvao je Netanjahua u Belu kuću tokom jučerašnjeg sastanka s njim u Jerusalimu, pošto je govorio na međunarodnom forumu o holokaustu u tom gradu.

Pens je rekao da je poziv upućen i Gancu, na Netanjahuov zahtev.

Netanjahu je rekao da Izrael nema boljeg prijatelja od Trampa i da smatra da predsednik SAD želi da toj zemlji pruži mir i bezbednost koju zaslužuje.

Palestinci su odbacili Trampove mirovne napore pošto je on priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i preselio Ambasadu SAD u taj grad u maju 2018. godine.

Namera Palestinaca je da istočni Jerusalim, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, bude glavni grad njihove buduće države.

Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne rekao je sinoć da oni "upozoravaju Izrael i administraciju SAD da ne pređu crvene linije".

Izraelski mediji su objavili da plan predviđa da Izraelu bude ponuđena kontrola nad velikim delovima Zapadne obale na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju državu.

XS
SM
MD
LG