Dostupni linkovi

Fajon za RSE: EU komesar za proširenje 6. i 7. februara u Beograda


Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon
Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će 6. i 7. februara sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom posetiti Beograd, što će, kako je saopštila, biti prilika da se „detaljno razmotre sva aktuelna politička dešavanja”.

“Imala sam uvid u Predlog zakona o smanjenju izbornog praga i svakodnevno pratim političku raspravu o toj temi“, navela je Fajon u pisanom odgovoru za RSE povodom inicijative vladajuće Srpske napredne stanke (SNS) za promenu izbornog zakona, kojim bi se izborni census spustio sa pet na tri procenta izašlih birača.

Poslanička grupa SNS je 21. januara podnela Skupštini Srbije inicijativu za zakonske izmene uz obrazloženje da će smanjenje cenzusa na tri odsto doprineti da novi saziv parlamenta „adekvatnije oslikava raspoloženje građana“, te da će to doprineti demokratičnosti procesa.

Tanja Fajon izjavila je ranije da je zabrinuta idejom o smanjenju cenzusa, kao i da su „promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora veoma opasne taktike.“

“Želim da Srbija i njeni građani napreduju na konstruktivan i smiren način bez negativne ili nacionalističke retorike, kako bismo postigli najbolje moguće rezultate za dobrobit svih u našim razgovorima kojima posreduje Evropska unija. Parlamentarni izbori u Srbiji značajno će ove godine obeležiti dalji proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana“, navodi za RSE Fajon, koja je i predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Dan ranije na predložene promene izbornog zakona reagovao je i Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju.

"Pomno pratim sva politička dešavanja u Srbiji", izjavio je on i dodao da će „razmotriti najnoviju zakonodavnu inicijativu kada budemo procenjivali rezultate međuparlamentarnog dijaloga pre izbora."

Vladimir Bilčik je, zajedno sa Tanjom Fajon, bio u delegaciji Evropskog parlamenta, koja je posredovala u međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima, vođenom prethodnih meseci u Srbiji između predstavnika vlasti i opozicije.

Deo opozicije najavio je bojkot redovnih parlamentarnih izbora predviđenih za proleće, navodeći da ne postoje fer uslovi za njihovo održavanje.

XS
SM
MD
LG