Dostupni linkovi

Međunarodni sud pravde odredio mere za sprečavanje genocida nad Rohindžama


Hiljade Rohindža je umrlo, a više od 700.000 ih je izbeglo u Bangladeš tokom dejstva vojske 2017. godine
Hiljade Rohindža je umrlo, a više od 700.000 ih je izbeglo u Bangladeš tokom dejstva vojske 2017. godine

Međunarodni sud pravde odredio je mere za sprečavanje genocida nad Rohindžama, muslimanskom manjinom u toj zemlji.

Hiljade Rohindža je umrlo, a više od 700.000 ih je izbeglo u Bangladeš tokom dejstva vojske 2017. godine. Istražitelji Ujedinjenih nacija upozorili su da bi se genocidne akcije mogle ponoviti, prenosi BBC.

Liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi odbacila je prošlog meseca optužbe za genocid počinjen nad muslimanskom manjinom Rohindža u svojoj zemlji, označivši ih "nepotpunim i varljivim", te je dodala da ovaj slučaj ne bi trebao biti saslušan na najvišem sudu Ujedinjenih nacija.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, govoreći tokom trodnevnog ročišta u Međunarodnom sudu pravde, osporila je navode iznesene u optužbi koju je podnijela Gambija da je Mijanmar prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Suu Kyi, koju je Zapad svojevremeno slavio kao heroinu demokratije, govorila je tridesetak minuta u sudnici u Den Haagu, braneći od optužbi mijanmarsku vojsku koja ju je godinama držala u kućnom pritvoru.

Ona je izjavila da je „operacija čišćenja“ pod vojnim vodstvom u zapadnoj državi Rakhine u augustu 2017. predstavljala odgovor na koordinirane napade militanata iz reda Rohindža na desetine policijskih stanica.

XS
SM
MD
LG