Dostupni linkovi

Saudijska Arabija poriče da su hakirali vlasnika Amazona


Vlasnik Amazona Jeff Bezos sa saudijskim princem Mohammedom bin Salmanom 2016. godine
Vlasnik Amazona Jeff Bezos sa saudijskim princem Mohammedom bin Salmanom 2016. godine

Saudijska Arabija poriče da je njihov prijestolonasljednik Mohhamed bin Salman odgovoran za hakiranje šefa Amazona i vlasnika Washington Posta, milijardera Jeff Bezosa.

Prema pisanju britanskog The Guardiana, telefon vlasnika Amazona hakiran je nakon što je putem WhatsAppa u maju 2018. godine primio poruku sa ličnog broja saudijskog princa bin Salmana.

Kako navodi The Guardian, par sedmica prije hakiranja, Bezos i bin Salman koji je bio u posjeti Sjedinjenim Državama, bili su zajedno na večeri u Hollywoodu.

Ambasada Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama na svom Twitter nalogu porekla je ove navode te pozvala na pokretanje istrage.

"Nedavni medijski izvještaji koji navode da se Kraljevstvo nalazi iza hakiranja telefona gospodina Bezosa su apsurdni. Pozivamo na istragu o ovim navodima kako bismo imali sve činjenice."

Detalji ovog slučaja još uvijek nisu poznati, no dokazi ukazuju da se hakiranje Bezosovog telefona desilo tokom WhatsApp razgovora između njega i saudijskog prijestolonasljednika kada je, navodno, Bezosu, najbogatijem čovjeku na svijetu, poslan zaraženi video fajl.

Kako navodi The Guardian, ogromna količina podataka preuzeta je sa Bezosovog telefona, no nemaju saznanje o kakvim se podacima radi niti za šta su korišteni.

Saudijski stručnjaci, disidenti i analitičari rekli su za ovaj britanski medij kako oni vjeruju da je Bezos ciljan zbog vlasništva nad Washington Postom za kojeg je pisao ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi.

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je krajem decembra prošle godine pet osoba na smrtnu kaznu i još tri osobe na zatvorsku kaznu od ukupno 24 godine zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija (Džamal Kašogi) u saudijskoj ambasadi u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Kašogi je živio u Sjedinjenim Državama i bio je javan kritičar mladog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Faisal bin Farhan Al Saud, koji boravi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekao je u razgovoru za Reuters da su navodi o saudijskom hakiranju Bezosovog telefona 'apsurdni'.

"Ideja da bi prijestolonasljednik hakirao telefon Jeffa Bezosa je apsolutno smiješna", rekao je saudijski ministar.

Očekuje se da Ujedinjene nacije objave izvještaj u kojem se navodi da je bilo dovoljno dokaza koji ukazuju kako je Saudijska Arabija hakirala telefon vlasnika Amazona te da bi Sjedinjene Države kao i Saudijska Arabija trebali pokrenuti istragu o tome.

XS
SM
MD
LG