Dostupni linkovi

Stefanović: U Atini likvidirane vođe škaljarskog klana


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su u nedavnom obračunu "crnogorskih narko klanova" u Atini, "likvidirane suštinske vođe škaljarskog klana" i dodao da se pokazalo da je bila opravdana zabrana ulaska u Srbiju lica iz drugih država koja mogu da ugroze bezbednost njenih građana.

On je rekao i da se značajno smanjio broj mafijaških obračuna u Srbiji koja je, kad se uporedi za drugim zemljama, "jedna od najbezbednijih".

"Mi smo ovde suštinski obezglavili u prethodnim godinama organizovani kriminal, odnosno najviši u tim organizacijama više nisu u Srbiji, već su u inostranstvu. One, za koje smo imali dovoljno dokaza, smo pohapsili. Oni, za koje nismo, godinama više nisu ovde jer znaju da će biti krivično gonjeni", rekao je Stefanović.

Kako je naveo, spisak lica kojima je zabranjen ulazak u Srbiju iz drugih država stalno se unapređuje i saradnja sa crnogorskom policijom, kao i sa drugim iz okruženja, je dobra.

U obračunu u Atini ubijeni su Stevan Stamatović i Igor Dedović, koji su prethodnih godina kroz medije označavani kao visokorangirani članovi takozvanog "škaljarskog klana".

Rat kotorskih kriminalnih klanova traje od 2014. godine kada je nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji, a do sada je u međusobnim likvidacijama život izgubilo preko 40 osoba.

Specijalno tužilaštvo je prošle godine sprovodilo istragu protiv, sada ubijenog Igora Dedovića, zbog navodnog učešća u pokušaju ubistva pripadnika suparničkog klana.

U istoj istrazi se tereti Jovan Vukotić iz Kotora, koji se u medijskim i drugim izvještajima vodi kao navodni vođa "škaljarskog klana". Vukotić se nalazi u zatvoru u Srbiji i čeka se odluka o njegovom izručenju Crnoj Gori.

Prema podacima iz "Crne knjige" RSE i organizacije Krik, baze ubistava izvedenih na teritoriji Srbije i Crne Gore koja su imala odlike mafijaških likvidacija, od 2012. godine na ovaj način stradalo je 157 ljudi, od čega je svega 13 slučajeva pravosudno rešeno.

XS
SM
MD
LG