Dostupni linkovi

Ričard Grenel dolazi u Prištinu i Beograd ove nedelje


Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel (Richard Grenell)
Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel (Richard Grenell)

Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel (Richard Grenell) posetiće ove nedelje Prištinu i Beograd, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE) iz te ambasade.

Za sada, RSE-u je u Prištini potvrđeno je da će se Grenel, koji je inače i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za mirovne pregovore Kosova i Srbije, u četvrtak sastati sa predsednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se sa Grenelom sastati u petak ujutru u Beogradu. Vučić je za RTS iz Davosa rekao da je SAD spremna da čuje zahteve i probleme Beograda po pitanju Kosova.

Grenel će posetiti Kosovo i Srbiju par dana nakon što je posredovao u postizanju dogovora između te dve strane sa nemačkom kompanijom Lufthansa o uspostavljanju avio-linije Priština-Beograd.

Grenel je na Kosovu boravio okobra prošle godine kada se sastao sa Thacijem, te i sa ostalim političkim liderima na Kosovu. Iz predsedništva Kosova tada su rekli da je Grenel izjavio da će konačni sporazum Kosova i Srbije uspostaviti osnovu za ekonomski razvoj i doprineti boljitku svih građana. U razgovoru sa Albinom Kurtijem, liderom pokreta Samoopredeljenje i sada mandatorom nove vlade, Grenel je naglasio da je nedostatak sporazuma Kosova i Srbije glavna prepreka za strane investicije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG