Dostupni linkovi

Vučić: Borili smo se za to da 'Er Srbija' ne leti za Prištinu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iz razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom shvatio da on dobro razume poziciju Srbije i da su SAD spremne da čuju koji su njeni zahtevi i problemi.

"Mislim da smo otvorili vrata da razgovaramo sa našim američkim prijateljima drugačije nego ranije", rekao je Vučić u uključenju iz Davosa za Radio televiziju Srbije.

Govoreći o reakcijama u Srbiji zbog otvaranja Lufthanzine avionske linije Beograd - Priština, Vučić je ocenio da se tu vidi "ogromno neznanje u domaćoj javnosti", pogotovo kod onih koji pitaju zašto ne leti Er Srbija.

Kako je objasnio, Beograd se borio i tražio da ne leti domaći avioprevoznik, jer bi to komplikovalo procedure i zahtevalo sklapanje novih sporazuma i da je zato bilo "mnogo lakše preko Lufthanze i Kfora kao posrednika".

Upitan o formiranju nove kosovske vlade i nastavku pregovora, Vučić je naglasio da je puno bolje kada se razgovara i pregovara, nego da bilo kakvih razgovora nema.

Prema njegovom mišljenju, važno je što su se predstavnici Srpske liste držali jedinstveno i složno i što im je, pored bezbednosti, ključni zahtev ukidanje prištinskih taksi, što bi značilo bolji život za Srbe na Kosovu, ali i značajan ekonomski rezultat Srbije.

'Nemam zakazan sastanak sa Đukanovićem, ako bude prilike pomenuću Zakon'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema zakazan sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim će se sresti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, ali da će pomenuti Zakon o slobodi veroispovesti ako se ukaže prilika za to.

"Nemam zakazan susret, ali ako se ukaže prilika ja ću da učinim nešto da se to pomene", rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije u Davosu.

On je rekao i da ne zna kakav rezultat može da se očekuje po tom pitanju, s obzirom da su pozicije dve zemlje dijametralno suprotne.

XS
SM
MD
LG